Ούρα : Ο καθρέφτης των νεφρών

22 Αυγούστου 2013

Τα ούρα δεν είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι  άνθρωποι μιλούν. Οι αλλαγές στα ούρα, το χρώμα, την οσμή, και τη συνοχή - μπορούν να παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την κατάσταση του σώματός σας. Μπορεί επίσης να αποκαλύψουν τις διατροφικές σας συνήθειες , την κατανάλωση υγρών αλλά και τυχόν ασθένειες που μπορεί να έχετε.

Αν η ουροδόχος κύστης σας είναι υπερδραστήρια ήρθε η ώρα να κλείσετε  ένα ραντεβού στο γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα ακράτειας, συχνουρίας ή αν ξυπνάτε συχνά τη νύχτα για να ουρήσετε...

Όταν παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας έχουν αλλάξει χρώμα, ή έχουν περίεργη οσμή , η αιτία θα μπορούσε να είναι  ακίνδυνη, αν παραδείγματος χάρη το δείπνο σας περιελάμβανε παντζάρια, μούρα ή σπαράγγια. Μπορεί όμως να είναι σημάδι μιας σοβαρότερης κατάστασης όπως μιας μόλυνσης ή καρκίνου.

Αλλαγή χρώματος

Το χρώμα των ούρων ποικίλλει  από ωχρό κίτρινο σε βαθύ κεχριμπαρένιο, ανάλογα με τη συγκέντρωση των ούρων. Πιο σκούρα ούρα είναι συνήθως ένα σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά και μπορεί να έχετε αφυδατωθεί.  Αν τα ούρα σας είναι πολύ θολά μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι πίνετε  πολλά υγρά, ή παίρνετε  διουρητικά φάρμακα. Στις ουρολοιμώξεις  τα ούρα παίρνουν ένα θολό σκούρο χρώμα. Τα καρότα μπορεί να δώσουν μια πιο πορτοκαλί απόχρωση, οι βιταμίνες  μια κίτρινη απόχρωση, και μια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται πορφυρία μπορεί να τα κάνει σκούρα κόκκινα. Σοβαρότερες ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν με αιματουρία.

Αλλαγές στην οσμή

Τα ούρα φυσιολογικά δεν διαθέτουν  πολύ έντονη μυρωδιά. Εάν έχουν οσμή αμμωνίας μπορεί να είναι δείγμα  λοίμωξης του ουροποιητικού. Οι διαβητικοί μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα ούρα τους έχουν μια γλυκιά μυρωδιά λόγω της υπερβολικής ζάχαρης. Μερικές τροφές μπορούν επίσης να αλλάξουν την οσμή των ούρων, τροφές όπως τα σπαράγγια, το σκόρδο  και άλλες.

Πόσο συχνά πρέπει να πάτε στην τουαλέτα;

Το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα μπορεί να είναι τόσο σημαντικός δείκτης της υγείας σας, όπως το χρώμα ή η οσμή των ούρων σας. Εάν αισθάνεστε συνεχώς την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα αλλά δεν πίνετε πολλά υγρά, τα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερδραστήρια ουροδόχου κύστη ( ακούσιες συσπάσεις των μυών της ουροδόχου κύστης)
  • Ουρολοίμωξη
  • Διάμεση κυστίτιδα
  • Διαβήτη

Για να μην χρειάζεται να πηγαίνετε πολλές φορές την ημέρα στη τουαλέτα θα πρέπει να είστε ενυδατωμένοι αλλά όχι υπερενυδατωμένοι. Τα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα πρόσληψης υγρών εκτός  αν έχετε πέτρες στους νεφρούς οπότε θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που έχετε ανάγκη και να μην κρατάτε τα ούρα σας. Περιορίστε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό  της ουροδόχου κύστης. Επίσης, παρακολουθείτε την πρόσληψη του αλκοόλ, το οποίο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ