Λαχταριστή καρυδόπιτα

23 Αυγούστου 2013

Σας προτείνουμε να φτιάξετε μια λαχταριστή καρυδόπιτα που μπορείτε να την συνοδέψετε με παγωτό βανίλια. 


Υλικά

10 αβγά 

λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 πορτοκάλι 

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ 

6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει 

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη 

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

10 κουταλιές της σούπας αλεσμένα καρύδια

ελάχιστο αλάτι

1 κουταλιά της σούπας νερό 

2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

4 ποτήρια νερό, 3 ποτήρια ζάχαρη, 5-6 γαρίφαλα

1 ξυλάκι κανέλας, χυμός και φλούδα 1/2 λεμονιού

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη φρυγανιά, τα καρύδια, και στο τέλος, με προσοχή, τα ασπράδια των αβγών, που τα έχουμε χτυπήσει μαρέγκα με λίγο αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Βουτυρώνουμε το ταψί διαμέτρου 22x35 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι έγινε η καρυδόπιτα, βυθίζουμε μέσα το μαχαίρι, που πρέπει να βγει στεγνό. Βράζουμε το σιρόπι για 10-15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όπως είναι ζεστό το γλυκό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι ανάμεικτο με λίγη κανέλα.  

Μπορείτε να την σερβίρετε με παγωτό βανίλια. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ