Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί;

23 Αυγούστου 2013

Αναγνώστρια μας ρωτά : Για μια γυναίκα που είναι 46 ετών με κανονική περίοδο ακόμη χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσε κανένα γυναικολογικό πρόβλημα είναι εφικτή η μητρότητα;

 

Απαντά ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

 

Κάθε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση (περίοδο) θεωρητικά έχει και πιθανότητες εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι όσο προχωράει η ηλικία μίας γυναίκας μειώνονται και οι πιθανότητες κύησης, ενώ μετά τα 45 οι πιθανότητες αυτές μειώνονται σημαντικά. Επίσης μετά από κάποια ηλικία αυξάνονται και οι πιθανότητες επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι αποβολές, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων, η πιθανότητα εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή σακχαρώδους διαβήτη της εγκύου κλπ.

Το θέμα της επιτυχούς κύησης έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η ωορρηξία, τα ωοθηκικά αποθέματα, η κατάσταση της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων, ενώ και ο πατρικός παράγοντας, δηλαδή η ποιότητα του σπέρματος είναι σημαντικός. Για όλους αυτούς του λόγους γυναίκες πιο προχωρημένης ηλικίας που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους και συζητούν μαζί του όλα αυτά τα ζητήματα.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Χρισ***** ****
19:57 Δευτέρα 9/01/2017
Καλησπερα σαςθα ηθελα να σας κανω μια ερωτησηειμαι παντρεμενη και με τον αντρα μου προσπαθουμε για μωρακι ξεκινησαμε εναν μηνα πριν και τωρα εχω 2 μερες καθυστερηση εχω πονους στην κοιλια πρησμενο στηθος που ποναει και επεισης εχω δισκοιλιοτητα και πονους χαμηλα στην μεσημπορει να ειμαι εγκυοςαυριο θα κανω το τεστ απλα θα ηθελα μια γνωμηευχαριστω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ