Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει

26 Αυγούστου 2013

Μάριο Βάργκας Λιόσα

ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΔΟΝ ΡΙΓΟΒΕΡΤΟ

Μυθιστόρημα  

Μετάφραση από τα Ισπανικά: Βιβή Φωτοπούλου

Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΜέσα σε αυτό το καλοκαίρι βούτηξα ξανά στην λογοτεχνία αυτού του σπουδαίου συγγραφέα από το Περού. Θεέ μου! Άλλος ένας της παρέας των εκλεκτών της μυθιστορίας. Άξια κάθεται πια σε μια καρέκλα δίπλα στον Ντοστογιέφσκι, τον Τσέχωφ, τον Σαίξπηρ, τον Πλάτωνα, τον Κανέτι, τον Πίντερ, τον Μαρκές, τον Μπέκετ και λίγους ακόμα. Παρόλο που πριν λίγες μέρες σας πρότεινα την επανέκδοση σε νέα μετάφραση καταπληκτική του αριστουργήματος "Η Θεία Χούλια Και Ο Γραφιάς", δεν μπορώ να κρατηθώ, μόνο και μόνο στο όνομα της ποικιλίας του ενδιαφέροντος, και να μη σας προτείνω "Τα Τετράδια Του Δον Ριγοβέρτο" που μόλις τελείωσα την ανάγνωσή του. Πιστός στη δέσμευση που έχω πάρει, να σας προτείνω και να σας μιλάω μόνο για βιβλία που διαβάζω προσωπικά και μου αρέσουν, σας δεσμεύω αυτό το βιβλίο να το διαβάσετε. Σπουδαίο! Ξεχειλίζει από έρωτα, ιδιαιτερότητες, αγωνίες καθημερινές που προκαλούν οι σχέσεις των ανθρώπων, συγκρούσεις, παρεξηγήσεις, δωμάτια που η τέχνη ανακατεύεται με την ζωή, το ψέμα και η αλήθεια με το "εγώ"και το "εμείς"...


Ένα βιβλίο εγχειρίδιο για όσους είναι έτοιμοι να βουτήξουν από τον ψηλό βράχο του ανεξήγητου στη άγνωστη θάλασσα της ανθρώπινης φύσης.

Ο μικρός Φοντσίτο, γίνεται η αφορμή να τιναχθεί στον αέρα ο έρωτας του Δον Ριγοβέρτο και της Δόνια Λουκρέσια. Ο μικρός Φοντσίτο παλεύει να ξανασμίξουν με όπλο το πάθος του για την Έγκον Σίλε... Ο Δον Ριγοβέρτο στα δύσκολα ανατρέχει στα Τετράδιά του, ψάχνοντας κάτι να βοηθήσει την πυροβολημένη του επιθυμία... Ένα μυθιστόρημα που φωτίζει το σκοτάδι. Ένα υπόδειγμα παρατήρησης και προσοχής. 


Η παρατήρηση και η προσοχή με την βοήθεια του ταλέντου του κυρίου Λιόσα μετατρέπονται σε ένα είδος προσευχής για το μεγαλείο της διαφορετικότητας και της ελευθερίας να ζούμε με αυτό που δεν μοιάζουμε αλλά αγαπάμε.


Για τον νομπελίστα συγγραφέα "Ο άνθρωπος, Θεός όταν ονειρεύεται και ούτε ζητιάνος όταν σκέφτεται" που έλεγε και ο Χέντερλιν στον "Υπερίονα".

Καλή ανάγνωση!

 

Θανάσης Λάλας


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ