Μαλακό κέικ με κρέμα σοκολάτα γάλακτος

27 Αυγούστου 2013
Σήμερα ο σεφ Γιώργος Λέκκας σας προτείνει ένα επιδόρπιο που θα λατρέψουν όλοι στην οικογένεια, μαλακό κέικ με κρέμα σοκολάτα γάλακτος.
 
 
 
Μερίδες:  12
Χρόνος προετοιμασίας:  15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος 35΄
Χρόνος Παγώματος 2 ώρες
 
Υλικά
 
Για το παντεσπάνι
 
1 ¾ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη
¾ φλιτζανιού τσαγιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο αγελαδινό ανάλατο, λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο ζεστό καφέ (ή 2 κ.γ. στιγμιαίο καφέ σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό)
 
Για την κρέμα σοκολάτας
 
1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/4 φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι καλαμποκιού
1/4 φλιτζάνι τσαγιού ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
1 κιλό σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
 
Διαδικασία
 
Για το παντεσπάνι: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε δύο ταψιά 22 εκ. βουτυρώστε και στρώστε δύο λαδόκολλες. Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε τα αυγά, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε τον ζεστό καφέ και ανακατέψτε απαλά με μια λαστιχένια σπάτουλα. Αδειάστε το μείγμα στα δύο ταψιά. Ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά περίπου, μέχρι όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε τα ταψιά και αφήστε να κρυώσουν για 15 λεπτά.Βγάλτε από την φόρμα τα κέικ και τοποθετήστε τα σε μια σχάρα.
 
Για την κρέμα σοκολάτας: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι καλαμποκιού και το ανάλατο βούτυρο. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε και αφήστε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέστε την τεμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος. Χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάστε σε ένα μεγάλο μπολ. Γεμίστε ένα άλλο μεγάλο μπολ με πάγο και τοποθετήστε το μπολ με την σοκολάτα πάνω από το πάγο. Ανακατέψτε καλά με την σπάτουλα σιλικόνης ώστε να παγώσει γρήγορα για περίπου 8 λεπτά. Βγάλτε από το πάγο το μπολ και τοποθετήστε το στην επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ χτυπήστε μέχρι να γίνει πυκνή η κρέμα και να αφρατέψει για περίπου 2 λεπτά.
 
Για το μοντάρισμα: Σε μια πιατέλα τοποθετήστε το ένα παντεσπάνι με την επίπεδη πλευρά προς τα πάνω, απλώστε με μια σπάτουλα κρέμα σοκολάτας. Τοποθετήστε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω από την κρέμα. Απλώστε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια και στης πλευρές του κέικ. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφήστε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄πριν το σερβίρισμα.



ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ