2 άνδρες εξομολογούνται την προσκόληση στη μαμά!

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο άντρας ξεκινάει τη ζωή του μέσα στην αγκαλιά της μητέρας του και το μέλλον της αντρικής του ολοκλήρωσης εξαρτάται από τη θετική ή αρνητική δύναμη αυτής της αγκαλιάς. Ο Sigmund Freud αναγνώρισε τη θετική δύναμη της μητέρας και τις δυνατότητες της μητρικής σχέσης με τον γιο της. Επισημαίνει δε ότι : «Όταν ο γιος βιώσει την αναμφισβήτητη αγάπη της μητέρας του. Θα διατηρήσει σε όλη του τη ζωή ένα θριαμβευτικό συναίσθημα που θα τον καθοδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του».

Τι συμβαίνει όμως όταν η αγάπη της μητέρας έχει έντονη συναισθηματική προσκόλληση; Τότε το πλάσμα που θα αναπτυχθεί δεν θα είναι ούτε ελεύθερο, ούτε δυνατό.

Ο Γιάννης είναι 40 χρονών ανύπαντρος και μιλάει για τη σχέση του με τη μητέρα του:

« Μπήκα στη Σχολή Δοκίμων στα 16 μου, αλλά κατάλαβα ότι τα λεφτά ήταν στα καράβια και μάλιστα στα τάνκερ. Δούλεψα πολλά χρόνια στα τάνκερ και σε διάφορα πόστα. Σκληρή δουλεία αλλά πολλά τα λεφτά! Γνώρισα όλο τον κόσμο και έβγαλα πολλά λεφτά. Με αυτά αγόρασα ένα καλό διαμέρισμα για τη μανούλα μου στην Αθήνα και ένα ωραίο εξοχικό στην Εύβοια. Πήρα και ένα ταξί δικό μου για να το δουλεύω εγώ, όσες ώρες θέλω και να μην έχω κανένα αφεντικό στο κεφάλι μου. Εγώ, κυρία μου, βαριέμαι εύκολα. Σε ένα ή δυο χρόνια θα βαρεθώ και το ταξί και θα με δεις σε άλλη δουλεία. Από μικρός ήμουνα έτσι! Με είχε κακομάθει η μανούλα μου. Δεν είμαι παντρεμένος, είμαι ετερόφυλος, μη νομίσεις τίποτα άλλο. Μ’ αρέσει η διασκέδαση. Μ’ αρέσουν οι πολύ όμορφες γυναίκες, σαν φωτομοντέλα. Τίποτα άλλο δε ζητάω από μια γυναίκα παρά ομορφιά! Μαζί μου οι γυναίκες περνάνε καλά. Δίκαιη μοιρασιά! Αυτές την ομορφιά, εγώ τα λεφτά! Όχι ότι πληρώνω το σεξ! Για όνομα του Θεού! Είμαι παίδαρος! Αλλά μ’ αρέσει να πληρώνω τη διασκέδαση και για τους δυο μας.

 Δεν έχω παντρευτεί ακόμη. Τις βαριέμαι αμέσως. Γιατί δεν έχω βρει μια γυναίκα που να μου κάνει κλικ! Και να είναι πανέμορφη σαν τη μανούλα μου. Την έχασα πριν από δυο χρόνια. Είναι η μόνη γυναίκα που αγάπησα στη ζωή μου και την αγαπάω ακόμη. Ήμουν το στερνοπαίδι της και με λάτρευε! Είχα δυο μεγαλύτερους αδερφούς δίδυμους, 7 χρόνια μεγαλύτερους, αλλά εμένα αγαπούσε. Βγαίναμε μαζί και περνούσαμε θαύμα. Η καλύτερή μου παρέα! Εκείνη για να μου αποδείξει την αγάπη της, όταν ήμουν 16 χρονών μου χάρισε τη βέρα της! Για να μου αποδείξει ότι ήμουν ο μόνος άντρας που αγάπησε! Δεν την έβγαλα ποτέ από το δάχτυλό μου. Είναι πολύτιμη για μένα. Σκέφτομαι ότι άμα βρω καμιά όμορφη γυναίκα έτσι σαν τη μανούλα μου, θα την οδηγήσω στην εκκλησία, αλλά μόλις τελειώσει το μυστήριο, θα βγάλω τη βέρα του γάμου μου και θα ξαναφορέσω της μανούλας μου. Με αυτή θα με θάψουνε.

Ναι, ο πατέρας μου ζει, αλλά δεν τον πολυβλέπω! Δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις μαζί του…».

Ως τα τρία χρόνια του παιδιού η μητέρα παίζει το σπουδαιότερο ρόλο.Τι συμβαίνει όμως όταν η μητέρα είναι υπεπροστατευτική; Μας απαντά η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου.

Όταν η μητέρα είναι υπερπροστατευτική, λύνει όλα τα προβλήματα του παιδιού και το διευκολύνει σε κάθε ανάγκη του, χωρίς να του μαθαίνει τους απαραίτητους κανόνες για την επιβίωση του και την ικανοποιητική προσωπική του εξυπηρέτηση, το παιδί αυτό στη μετέπειτα ζωή του έχει ραντεβού με την αποτυχία. Η υπερπροστασία της μητέρας, μετά την ηλικία αυτή, σηματοδοτεί τη δικιά της ανασφάλεια, τη δικιά της ανεπάρκεια, την κτητικότητά της, της εκδικητικότητά της προς το σύζυγο και πάνω από όλα την άγνοιά της ή την αδιαφορία της για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού της.

Η χειρότερη περίπτωση είναι όταν όλα αυτά προσπαθεί να τα καλύψει με συνεχείς παροχές προς το παιδί της, που τελικά δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει μια συγκροτημένη προσωπικότητα και έχει πολλές πιθανότητες να του δημιουργηθούν ψυχώσεις. 

Ο Ιάσωνας, γιατρός 45 ετών που εξομολογείται: Προτιμώ τις ώριμες γυναίκες γιατί μου δίνουν τη σιγουριά που μου έδινε η μαμά μου…

«Όσο μεγαλώνω εκτιμώ ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες γυναίκες, για τους εξής λόγους: Η γυναίκα των 50 ή 55 ή 60 δεν ξαπλώνει στο κρεβάτι δίπλα σου ρωτώντας «τι σκέπτεσαι αγάπη μου;», χωρίς στη ουσία να ενδιαφέρεται για το σκέπτομαι. Όταν δεν θέλει να παρακολουθήσει αγώνα, αντί να μουρμουρίζει, βρίσκει κάτι άλλο σίγουρα πιο ενδιαφέρον να κάνει Η ώριμη αυτή γυναίκα γνωρίζει καλά τον εαυτό της και κατά συνέπεια έχει αυτοπεποίθηση και ξέρει καλά τι θα απαιτήσει και από ποιον. Δεν ασχολείται καθόλου με τη γνώμη που έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν, παρά νοιάζεται μόνο να είναι ευχάριστη και όμορφη στα μάτια τα δικά μου.

Η μεγαλύτερη γυναίκα είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπής και δε θα προσβάλει έναν άντρα δημόσια. Οπωσδήποτε δε θα διστάσει να διεκδικήσει το δίκιο της ιδιαιτέρως. Είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη σε επαίνους, γιατί γνωρίζει καλά πόσο ανάγκη τους έχω για ό,τι κάνω. Μια γυναίκα πενηντάρα έχει την αυτοπεποίθηση να σε συστήσει στις φίλες της, σε αντίθεση με τη νεότερη γυναίκα που θα σε αγνοήσει, από φόβο προς τον άντρα της και την καλύτερή της φίλη. Η γυναίκα αυτή δε φοβάται να σε γνωρίσει στις φίλες της, γιατί γνωρίζει καλά ότι οι πραγματικές φίλες της δε θα την προδώσουν.

Δε χρειάζεται να εξομολογηθείς τις αμαρτίες σου σε αυτήν, γιατί ξέρει και καταλαβαίνει τα πάντα. Από τη στιγμή που θα αποδεχθεί τις πρώτες της ρυτίδες, η ώριμη γυναίκα γίνεται πιο ελκυστική και σεξουαλική από κάθε νεότερη. Είναι ειλικρινής και τίμια. Και δε σου αφήνει αμφιβολίες για το που στέκεις μαζί της. Εγκωμιάζω τις γυναίκες άνω των 50 γιατί μου δίνουν τη σιγουριά και τη φροντίδα που μου έδινε η μανούλα μου. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αμοιβαίο. Για κάθε γοητευτική, έξυπνη, καλοβαλμένη θερμή γυναίκα των 50 και άνω, υπάρχει ένας φαλακρός, πιθανόν ευτραφής, ηλικιωμένος, που νεάζει και τη ρεζιλεύει με κάποια 20χρονη σερβιτόρα που του τρώει τα λεφτά του, όπως του πατέρα μου».

 

Σχετικά άρθρα