Σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή

Αναγνώστριά μας αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο θέμα με την υγεία της.

Είμαι 60 χρόνων ,έχω σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βραδιά από τότε που πέθανε ο αδερφός μου ξαφνικά. Θα ήθελα την βοήθεια σας. Ευχαριστώ πολύ. 

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το μήνυμά σας στον συνεργάτη μας ψυχοθεραπευτή κύριο Κωνσταντίνο Γεμενετζή. 

 

Θα έπρεπε να γνωρίζω περισσότερα για να σας πω κάτι βάσιμο. Και βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μια δημόσια συζήτηση τέτοιων, καθαρά προσωπικών προβλημάτων, που δεν επιδέχονται γενικόλογων απαντήσεων.

Οπωσδήποτε ακολουθούν μερικά ερωτήματα που θα μπορούσατε να αναλογιστείτε:

– Πώς άλλαξε τη ζωή σας η σκλήρυνση κατά πλάκας; Ποια είναι η κατάσταση τώρα; Πώς την σκέφτεστε και πως νιώθετε ως πάσχουσα; Πως αντιμετωπίζετε τις προοπτικές;

– Ο αδελφός σας ήταν ιδιαίτερα κοντινό σας πρόσωπο; Κατά πόσο χάσατε, με τον θάνατό του, ένα στήριγμα; Κατά πόσο ο θάνατός του έφερε πιο κοντά, σας θύμισε  την προοπτική του δικού σας θανάτου. Κατά πόσο είστε συμφιλιωμένη μ’ αυτά τα πράγματα;

Εάν τώρα οι αϋπνίες είναι βασανιστικές, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της λήψης ενός υπναγωγού φαρμάκου, η/και μιας ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης. Στην περίπτωση που ο θεράπων διαπίστωνε κατάθλιψη, θα μπορούσε, εάν έχετε καλή σχέση με τα φάρμακα, να σας βοηθήσει μια αντικαταθλιπτική αγωγή. Εάν υπάρχει η ανάγκη να μιλήσετε για αυτά που σας απασχολούν, σας ταλαιπωρούν, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της ψυχοθεραπείας.

Σχετικά άρθρα