Πώς αναγνωρίζουμε έναν νάρκισσο;

Στο επίπεδο του ακραίου ναρκισσισμού βρίσκεται η εγωιστική ενασχόληση με τον εαυτό μας, τις προσωπικές μας προτιμήσεις, τις προσδοκίες,τις ανάγκες, την επιτυχία μας και το πως γινόμαστε αντιληπτοί από τους άλλους. Είναι υγιής συμπεριφορά ο ναρκισσισμός; Ναι, όλοι έχουμε μια πτυχή ναρκισσιστική. Ας δούμε όμως, πότε ο ναρκισσισμός ξεπερνά τα όρια, πότε μιλάμε για προβληματική συμπεριφορά. 

Οι ακραίοι νάρκισσοι είναι συνήθως  οι άνθρωποι που απορροφώνται πλήρως στον εαυτό τους. Ο εαυτός είναι το κέντρο ολάκερου του σύμπαντος για τον ναρκισσιστή. Οι άνθρωποι γύρω τους είναι απλά… «πράγματα» που τους εξυπηρετούν ή βοηθούν να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους. Έτσι, είναι κατανοητό γιατί ένας ναρκισσιστής απομακρύνει τους πάντες γύρω του και καταλήγει σχεδόν πάντα, συναισθηματικά απομονωμένος.

Πώς  γίνεται ένας άνθρωπος νάρκισσος; 

Ο ναρκισσισμός ξεκινά από μία αξιοσημείωτη συναισθηματική πληγή, ή μια σειρά από τραύματα που συχνά μπορεί να έχουν προκληθεί έναν αποχωρισμό αγαπημένου προσώπου σε  μικρή ηλικία. Ένας νάρκισσος μπορεί να έχει πολλές επικοινωνιακές ικανότητες αλλά σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα στη δημιουργία σχέσεων.

Φράγμα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο νάρκισσος, είναι ένας “κρύος” άνθρωπος από την παιδική του ηλικία ένας άνθρωπος που κόλλησε συναισθηματικά την ώρα του τραύματος, ο πόνος μεταφέρεται στην ενήλικη ζωή και μπλοκάρει τις σχέσεις. Για να επιβιώσει, ένας νάρκισσος πιστεύει ότι πρέπει να υψώσει ένα φράγμα  προστασίας από τον εξωτερικό κόσμο που του προκάλεσε το τραύμα αυτό.

Τα πολλά πρόσωπα του νάρκισσου 

Αυτό το φράγμα ονομάζεται… “ψεύτικη ταυτότητα”. Αυτό είναι ένα επίσης σύνηθες φαινόμενο στους ναρκισσιστές. Να αλλάζουν ταυτότητα ανάλογα με την περίσταση. Το “πληγωμένο παιδί” άλλοτε επιλέγει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυστηρό και σκληρό άνθρωπο ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζεται ως γλυκύς και καλός προς όλους.

Πολλές φορές μπορεί να πείθει πολύ εύκολα ότι νοιάζεται για τους άλλους κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και να ξεγελά τους άλλους αυτοπαρουσιαζόμενος ως πολύ ευχάριστος τύπος που προκαλεί γέλιο και καλή διάθεση στους άλλους.

Ποτέ δε θέλει να τον πλησιάσεις..

Ο ίδιος ο νάρκισσος μοιάζει να επιλέγει τον ρόλο του «κωμικού», θέλει να είναι ο άνθρωπος που διασκεδάζει τους άλλους. Πολλοί τον θέλουν στην παρέα τους αλλά… αν προσπαθήσουν να τον πλησιάσουν κάνοντάς του προσωπικές ερωτήσεις τότε εκείνος θα προσπαθήσει να τους απαντήσει με διπλωματία που άλλωστε είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του ή με κάποιο αστείο για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση να ανοιχτεί. Αν επιμείνει κάποιος σε ερωτήματα πιο προσωπικά τότε είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί σε εχθρικά διακείμενο πρόσωπο και να απομακρυνθεί τελείως από τη ζωή του.

Ο νάρκισσος και η επιτυχία.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των ναρκίσσων είναι ο προσανατολισμός στην επιτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φίλοι παραμένουν ως φίλοι του εγωκεντρικού προσώπου μόνο όσο είναι χρήσιμοι επαγγελματικά. Μετά, φεύγουν αιφνίδια…

Μπορεί εύκολα να αλλάξει ένας νάρκισσος και να επανέλθει σε μια φυσιολογική ζωή;

Συχνά, οι άνθρωποι φοβούνται να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι και αυτή είναι η βασική δυσκολία άλλωστε που μπορεί να συναντήσει ο θεραπευτής τους. Υπάρχουν πολλοί ναρκισσιστές που μπόρεσαν να ζήσουν μία υγιή ζωή. Συνήθως αυτό που πρέπει να κάνουν πρώτα απ΄ όλα  είναι να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το συναισθηματικό τους τραύμα.

Δεύτερον, οι ακραίοι ναρκισσιστές πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και πάλι. Οι περισσότεροι έχουν γίνει “ειδικοί” στο να καλύπτουν και να κρύβουν τα αληθινά συναισθήματα τους ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το τρίτο στάδιο είναι να αρχίσουν να ξεσκεπάζουν τραύματα που πονούν. Έχουν μάθει στον εαυτό τους να αποσυνδέουν τα συναισθήματα τους για χρόνια έτσι έχουν καταλήξει να ζουν σε ένα κόσμο με ορθολογικές αρχές, νόμους, κανόνες. Αυτός ο “κόσμος” είναι μία σφαίρα που αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγξουν. Είναι απαλλαγμένος από συναισθήματα.

Το “βασίλειο” της καρδιάς και των συναισθημάτων είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτούς γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα των συμπεριφορών τους. Αν οι ακραίοι νάρκισσοι μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, τότε μπορεί να  υπάρξει  ελπίδα γι’ αυτούς!

Σχετικά άρθρα