6 βιταμίνες απαραίτητες στην εγκυμοσύνη!

Τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύτιμα για κάθε οργανισμό, πόσο μάλλον για μία γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Το καλύτερο μέσο πρόσληψης των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι η υγιεινή διατροφή. Όμως, μερικές φορές είναι χρήσιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως αν έχετε πολλούς εμετούς ή δεν τρώτε ισορροπημένα γεύματα. Ρωτήστε το γιατρό, τη μαία ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε συμπληρώματα εκτός από φολικό οξύ γιατί η περίσσεια ορισμένων μπορεί να είναι επιβλαβής.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 (στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, τη σόγια και σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού) είναι σημαντική για την παραγωγή νέων κυττάρων (ειδικά του αίματος). Αν τρώτε κρέας, παίρνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας, αλλά αν είστε χορτοφάγος μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα.

Φολικό οξύ        

Το φολικό οξύ (μια βιταμίνη Β) προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Χρειάζεστε ένα δισκίο 400mcg την ημέρα όσο προσπαθείτε να συλλάβετε και μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης. Είναι, επίσης, σημαντικό να τρώτε τροφές με φολικό οξύ, δηλαδή εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, όσπρια, καφέ, ρύζι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακά, φασόλια, εσπεριδοειδή, πατάτες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφών, ευνοεί την υγεία του δέρματος, των οστών και των αρθρώσεων και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, του δέρματος, των χόνδρων και των τενόντων και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Στην εγκυμοσύνη απαιτούνται τουλάχιστον 55mg την ημέρα. Οι καλύτερες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το ακτινίδιο και το μάνγκο.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην υγεία των οστών και των δοντιών σας και στην ανάπτυξη των οστών του μωρού. Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D με έκθεση στον ήλιο, οπότε είναι σημαντικό να περνάτε τουλάχιστον 15-20 λεπτά την ημέρα έξω. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει και συμπλήρωμα (συνήθως γύρω στα 10mcg την ημέρα) γιατί πολλές γυναίκες δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή. Μικρή ποσότητα βιταμίνης D βρίσκεται σε εμπλουτισμένες τροφές, όπως η μαργαρίνη και ορισμένα δημητριακά πρωινού, τα αυτά, τα ψάρια και τα κόκκινα κρέατα.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ουσιώδες για τα οστά και τα δόντια του μωρού και για την ανάπτυξη της καρδιάς, των νεύρων και των μυών του. Απαιτείται για την ανάπτυξη του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και για την πηκτικότητα του αίματος. Αν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο, το μωρό θα αντλεί από τα αποθέματα των οστών σας, με συνέπεια κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα. Χρειάζεστε 1γρ. την ημέρα στην εγκυμοσύνη και οι καλύτερες πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, τα ξερά φρούτα, τα αμύγδαλα και οι εμπλουτισμένες τροφές όπως χυμός πορτοκαλιού και ψωμί.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ουσιώδης στην εγκυμοσύνη γιατί βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και μέσω του πλακούντα στο μωρό. Απαιτείται επίσης για την παραγωγή οστών, χόνδρων και άλλων συνδετικών ιστών. Πολλές γυναίκες δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο στην εγκυμοσύνη (οι έγκυες χρειάζονται 27mg την ημέρα, ενώ οι άλλες μόνο 18mg). Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται σε ζωικές τροφές (αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια), απορροφάται ευκολότερα. Ο μη αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί, βρώμη, όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού), απορροφάται δυσκολότερα.

Virginia Beckett, “Η Εγκυμοσύνη μου”, εκδόσεις Διοπτρα

Σχετικά άρθρα