Το σεξουαλικό προφίλ των βιαστών

Αν και υπάρχει η πεποίθηση  ότι οι βιαστές  άνδρες   είναι  σεξουαλικά ανίκανοι δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα μελέτες  που να τεκμηριώνουν επιστημονικά αυτήν την υπόθεση. Η μελέτη αυτή που έγινε σε ένα πορτογαλικό  πανεπιστήμιο  με δείγμα νέους άνδρες που εκδήλωσαν  επιθετικότητα σε γυναίκες  ακόμα και βιασμούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Για την αποτύπωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν τα εξής εργαλεία

Α. Ο διεθνής δείκτης σεξουαλικής δραστηριότητας  IIEF   Β.  Ο δείκτης  σεξουαλικής αναστολής  SISES  Γ.  Ο δείκτης   σεξουαλικής αυτοπεποίθησης   SCSES  (Index of Erectile Function, the Sexual Inhibition and Sexual Excitation Scales, the Sexual Self-Consciousness Scale, the Questionnaire of Cognitive Schema Activation in Sexual Context, and the Sexual-Esteem Scale) που θεωρούνται  ως τα πιο σωστά ερωτηματολόγια για μελέτες αυτού  του τύπου  μοιράστηκαν   σε 137  περιπτώσεις  που ανέφεραν βίαιο σεξουαλικό ιστορικό  απέναντι σε γυναίκες, τα ερωτηματολόγια αυτά είναι αυτοαπαντούμενα  και διευκολύνουν τον καθένα να μιλήσει  ελεύθερα  χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι  άνδρες  με το  ιστορικό βίας   είχαν πολύ περισσότερα  αλλά  και πιο σοβαρά προβλήματα  στην σεξουαλική τους ζωή  συγκριτικά με τους άλλους άνδρες.

Η ανασφάλεια ,το άγχος επίδοσης,  οι αποτυχίες και η μειωμένη αυτοπεποίθηση ήσαν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας.

Άρα  η  σεξουαλική  ζωή  των ανδρών  που εκδηλώνουν βία  είναι σχεδόν ανύπαρκτη  αλλά και οι άνδρες αυτοί  φαίνεται  πως με μια προσωπικότητα  ακρωτηριασμένη  από  δύναμη  και ένα ρόλο  που   δεν μπορούν να υποστηρίξουν , σε σχέση  με τις γυναίκες τους οδηγεί στην κλασσική βίαια συμπεριφορά οπού ο ΛΟΓΟΣ   αντικαθίσταται  από τη βαρβαρότητα  του  ΔΑΣΟΥΣ.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα