Δίαιτα: 15 τρικ που βοηθούν να χάσεις κιλά!

1.Πίνετε πολύ νερό ή άλλα ποτά χωρίς θερμίδες

Πριν πέσετε με τα μούτρα σε ένα σακουλάκι με πατατάκια, πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Οι άνθρωποι πολλές φορές μπερδεύουν την δίψα με την πείνα, και έτσι καταλήγουν να τρώνε επιπλέον θερμίδες, όταν ένα παγωμένο ποτήρι νερό είναι πραγματικά αυτό που χρειάζονται. Αν το σκέτο νερό δεν κόβει το αίσθημα πείνας, δοκιμάστε ανθρακούχο νερό ή ένα τσάι με βότανα.

2.Να είστε επιλεκτικοι στα νυχτερινά σνακ.

Συνήθως εμφανίζεται απρόσεκτη κατανάλωση μετά το δείπνο, όταν τελικά κάθεστε και χαλαρώνετε. Το τσιμπολόγημα μπροστά από την τηλεόραση είναι από τους ευκολότερους τρόπους να ρίξεις τη διατροφή σου εκτός πορείας. Είτε κλειστε την κουζίνα μετά από μια συγκεκριμένη ώρα ή επέτρεψε στον εαυτό σου ένα σνακ χαμηλό σε θερμίδες.

3.Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά

Αντί να αποκόψετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα εντελώς, κάντε περιορισμένα ψώνια. Αγοράστε ένα φρέσκο μπισκότο από το φούρνο αντί για ένα κουτι ή ένα μικρό μέρος γλυκού αντί για ολόκληρη τσάντα. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά- το κλειδί είναι το μέτρο.

4.Τρώτε πολλά μίνι-γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, θα χάσετε βάρος. Αλλά όταν είστε πεινασμένοι όλη την ώρα, η κατανάλωση θερμίδων μπορεί να είναι μια πρόκληση. Οι μελέτες δείχνούν ότι οι άνθρωποι  που τρώνε 4-5 γεύματα ή σνακ την ημέρα είναι σε καλύτερη θέση να ελέγξουν την όρεξη και το βάρος τους.

5.Τρώτε πρωτεϊνες σε κάθε γεύμα

Η πρωτεϊνη είναι το απόλυτο φηγητό, είναι πιο ικανοποιητική από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη και σε κάνει να νιώθεις πλήρης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και ενθαρρύνει την καύση λίπους. Ενσωματώστε λοιπόν υγιείς πρωτεϊνες, οπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, ασπράδια αυγών, γιαούρτι, τυρί, ξηρούς καρπούς, ή φασόλια στα γεύματά σας.

6.Προσθέστε μπαχαρικά

Προσθέστε μπαχαρικά και τσίλι στο φαγητό σας για να ενισχύσετε τη γεύση και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Τα τρόφιμα που είναι φορτωμένα με μπαχαρικά είναι πιο “βαριά” και έτσι δεν θα φάτε μεγάλες ποσότητες.

7.Βάλτε στην κουζίνα σας υγιεινά και βολικά φαγητά.

Έχοντας έτοιμα για κατανάλωση σνακ και γεύματα έχετε σίγουρη επιτυχία. Θα είναι λιγότερο πιθανό να παραγγείλετε μια πίτσα αν μπορείτε μέσα σε δέκα λεπτά να έχετε ένα υγιεινό γεύμα. Εδώ είναι μερικά τέτοια προϊόντα: κατεψυγμένα λαχανικά, ζυμαρικά ολική αλέσεως, τυρί με χαμηλά λιπαρά, κονσερβοποιημένες ντομάτες, φασόλια σε κονσέρβα, προ-μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλο στη σχάρα, χόρτα.

8.Παραγγείλτε παιδικές μερίδες σε εστιατόρια

Το να παραγγέλνετε παιδικές μερίδες σας βοηθά να μειώσετε τις θερμίδες και να κρατήσετε τις μερίδες σας λογικές. Ένα άλλο τρικ είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα. Αυτό βοηθά τις ποσότητες να φαίνοται μεγαλύτερες και έτσι ο εγκέφαλος είναι ικανοποιημένος και πολύ πιθανόν θα είναι και το στομαχι.

9.Αλλάξτε τα ζυμαρικά με λαχανικά

Με την κατανάλωση λιγότερου ψωμιού και ζυμαρικών και περισσότερων λαχανικών μπορείτε να χάσετε μέχρι και ένα μέγεθος σε φορέματα και παντελόνια μέσα σε ένα χρόνο. Γι’ αυτό μειώστε το άμυλο στο πιάτο σας και αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών.

10.Τρώτε πάντα πρωινό

Μπορείτε να φαίνεται μια έυκολη διατροφική νίκη, παραλείπουμε το πρωινό και χάνουμε βάρος. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως ισχύει το αντίθετο. Αν δεν τρώτε πρωινό μπορεί να είστε πεινασμένοι αργότερα και να οδηγηθείτε σε κραιπάλες στο μεσημεριανό γευμα ή το δείπνο. Για ένα υγιεινό πρωινό γεύμα, να προτιμάτε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και φρούτα.

11.Χάστε βάρος σιγά σιγά

Αν χάνετε βάρος αλλά όχι τόσο γρήγορα μην αποθαρρύνεστε. Οι ειδικοί προτείνουν έναν ρεαλιστικό στόχο απώλειας βάρους, περίπου μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αν έχεις πολύ μεγάλες προσδοκίες μπορεί να σας κάνει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Θυμηθείτε, θα αρχίσετε να βλέπετε οφέλη στην υγεία, όταν έχετε χάσει μόλις 5-10% του σώματός σας.

12.Να ζυγίζεστε μια φορά την εβδομάδα

Οι άνθρωποι που ζυγίζονται τακτικά τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να ζυγίζεστε μόνο μμία φορά την εβδομάδα για να μην επηρεάζεστε από τις καθημερινές διακυμάνσεις. Όταν ζυγίζεστε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές: να ζυγίζεστε την ίδια ώρα της ημέρας, την ίδια μέρα της εβδομάδας και με τα ίδια ρούχα.

13.Να κοιμάστε αρκετά

Αν έχετε στερηθεί τον ύπνο , το σώμα σας παράγει σε μεγάλες ποσότητες την ορμόνη που μας δημιουργεί την όρεξη για φαγητό και υπο-παράγει την ορμόνη που μας “λέει” ότι είμαστε πλήρεις. Επομένως αν κοιμάστε αρκετά θα νιώθετε ξεκούραστοι και πλήρεις και θα μείνετε μακριά από το περιττό τσιμπολόγημα.

14.Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Αν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά δεν θα αισθάνεστε πεινασμένοι, διότι αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και νερό, και μπορούν να σας δώσουν ένα αίσθημα πληρότητας.

15.Περιορίστε το αλκοόλ τα σαββατοκύριακα.

Το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί έχει 125 θερμίδες, ένα μπουκάλι μπύρας έχει περίπου 153 θερμίδες. Επειδή το σώμα μας δεν χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες, μετατρέπονται απευθείας σε λίπος. Απολαύστε το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό σας μόνο τα Σαββατοκύριακα, με μόνο ένα ποτό την ημέρα γαι τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Σχετικά άρθρα