Τεστ: Μήπως είμαι ψυχαναγκαστικός;

Το τεστ αυτό δε συνιστά διάγνωση αλλά μελετά τις διαθέσεις της προσωπικότητάς μας. Προτείνεται από τον ψυχίατρο Dr Frank Lamagnere ο οποίος έχει ειδικευθεί στη θεραπεία των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων.

Βλέπετε μια σειρά με 45 προτάσεις. Βάλτε γράψτε δίπλα από κάθε πρόταση εάν “ισχύει”, αν πιστεύετε πως η κάθε πρόταση σας αντιπροσωπεύει, αν νιώθετε πως θα μπορούσατε να την είχατε διατυπώσει εσείς ο/η ίδιος/α. Αν, αντιθέτως, κρίνετε πως δεν έχει καμιά σχέση με σας και τον τρόπο σκέψης σας, γράψτε δίπλα στην πρόταση “δεν ισχύει”.

Οι απαντήσεις σας πρέπει να ανταποκρίνονται στο συνήθη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας. Προσπαθήστε να είστε πολύ ειλικρινής, ειδάλλως τα αποτελέσματα κινδυνεύουν να είναι διαστρεβλωμένα και μη ερμηνεύσιμα.

1.Δυσκολεύομαι να φιλήσω τους ανθρώπους που αγαπώ.

2. Είμαι κατά των ρουσφετιών. Δεν πρέπει να τα ζητάμε.

3. Το να εφαρμόζω ή να βοηθάω άλλους να εφαρμοστούν οι αποφάσεις τους μου ταιριάζει περισσότερο από το να τις παίρνω εγώ ο/η ίδιος/α προσωπικά.

4. Δυσκολεύομαι να πετάω πράγματα.

5. Κάνω τέλεια τη δουλειά μου, αλλά είμαι πιο αργός/ή από τους άλλους.

6. Κάνω συχνά λίστες, για να μην ξεχάσω τίποτα.

7. Για μένα η δουλειά έχει τη βασική προτεραιότητα.

8. Δεν μ’αρέσει οι δικοί μου άνθρωποι να μην κάνουν αυτό που έχω αποφασίσει και συχνά επιβάλω την άποψή μου.

9. Είμαι πολύ οικονόμος/α.

10.Κάνω στους άλλους λίγα κοπλιμέντα.

11.Συγκεντρώνω πράγματα που δεν έχουν καμία συναισθηματική αξία για μένα. Παρ’ όλο που δεν ξέρω πραγματικά γιατί τα φυλάω, και η ιδέα ότι μπορεί να τα αποχωριστώ μου χαλάει τη διάθεση.

12.Είμαι τελειοθηρικός/η.

13.Συχνά χάνω πολύ χρόνο, γιατί δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω.

14.Τις περισσότερες φορές προτιμάω να κάνω πράγματα μόνος/η μου, ειδάλλως τίποτε δε γίνεται σωστά.

15.Μ’ αρέσει να προνοώ για τα πράγματα.

16.Έχω αρκετές ευκαιρίες για διασκέδαση. Θα μπορούσα για παράδειγμα, να συναντηθώ με φίλους μου αλλά περνάω όλο μου το χρόνο δουλεύοντας, γιατί εκτιμώ αυτό που είναι πιο σημαντικό.

17.Δε συμβιβάζομαι με την ηθική.

18.Δεν είμαι εγώ εκείνος/η που θα βοηθήσει τους φτωχούς.

19.Η ικανοποίησή μου είναι η δουλειά μου.

20.Δεν μπορώ να πω “σ’αγαπώ”. Θα ένιωθα ένοχος/η, καθώς θα έπρεπε να επιβεβαιώσω κάτι για το οποίο δεν είμαι απολύτως σίγουρος/η.

21Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος. Φροντίζω να μην τον σπαταλάω άδικα.

22 Όταν πρέπει να κάνω μια επιλογή, αντιμετωπίζω πρόβλημα. Φοβάμαι μήπως κάνω λάθος και μετανιώσω αργότερα.

23 Μου έχει τύχει να μην μπορώ να φέρω εις πέρας μια δουλειά, γιατί δεν έβρισκα την απόδοσή μου ικανοποιητική.

24 Προτιμάω να πνίγομαι στη δουλειά παρά να ξέρω πως κάποιος άλλος που έχει αναλάβει ένα μέρος της δεν την κάνει ικανοποιητικά.

25. Έχω την τάση να χάνομαι στις λεπτομέρειες.

26. Είμαι πιο ευσυνείδητος/η από τους άλλους.

27. Συλλέγω πράγματα.

28. Όταν κάτι που μόλις έχει τελειώσει δεν είναι τέλειο, το ξαναρχίζω.

29.Προκειμένου να οργανώσω τη δουλειά μου, χάνω πολύτιμο χρόνο.

30 Νιώθω άσχημα όταν δεν γίνεται αυτό που έχω προβλέψει.

31.Το να στερηθώ τις διακοπές μου για χάρη της δουλειάς μου δεν είναι πρόβλημα για μένα.

32.Είμαι τόσο διστακτικός/η, που τις περισσότερες φορές νιώθω ανακούφιση όταν οι άλλοι αποφασίζουν για μένα.

33. Όταν έχω δίκιο, φαίνομαι αδιάλλακτος/η.

34. Δυσκολεύομαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

35.Δεν κάνω δώρα.

36.Μπορεί μια μέρα να μετανιώσω για κάτι που έχω πετάξει, γι’αυτό φυλάω τα πάντα.

37.Δεν μ’αρέσει να αδιαφορώ για τις λεπτομέρειες και κάποιες φορές δεν προλαβαίνω να ολοκληρώσω τις δουλειές μου.

38.Μου έχουν πει αρκετές φορές που είμαι πεισματάρης/α και είναι αλήθεια πως μπορώ να δείχνω ξεροκέφαλος/η.

39.Πρέπει να υπακούμε στους ανωτέρους μας, ακόμη κι αν δεν τους πιστεύουμε.

40 Είμαι προσκολλημένος/η στα ωράρια.

41 Μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να αξίζει τον κόπο και μπορεί να προβλεφθεί.

42. Προτιμάω να τριγυρίζω πάντα στα ίδια μέρη παρά να ανακαλύπτω καινούργια.

43 Ανησυχώ αν δεν πηγαίνω στην τουαλέτα κανονικά. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ.

44 Είμαι προσκολλημένος/η στις συνήθειές μου.

45 Είμαι αρκετά μανιακός/ή με την τάξη και την καθαριότητα.

Τώρα μετρήστε τον αριθμό των απαντήσεων που “ισχύουν”. Έτσι έχετε την μερική σας βαθμολογία. Αν έχετε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, θα έχετε την τελική σας βαθμολογία. Αν δεν έχετε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, γιατί δεν ήσασταν σίγουρος/η, προσθέστε μισό βαθμό σε κάθε ερώτηση που έχει μείνει χωρίς απάντηση. Έτσι θα αποκτήσετε την τελική σας βαθμολογία.

Αν συγκεντρώνετε από 0 έως 10 βαθμούς

Είστε μάλλον λιγότερο ψυχαναγκαστικός/η απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι ικανότητές σας διοχετεύονται περισσότερο σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις ή που αφήνουν ένα ευρύ πεδίο για την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Κινδυνεύετε να αφεθείτε στη διασκέδασή σας εις βάρος της δουλειάς σας. Η τάση σας να είστε περισσότερο τζιτζίκι παρά μυρμήγκι μπορεί να σας βλάψει.

Αν συγκεντρώνετε από 11 έως 18 βαθμούς

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, διαθέτετε κάποια ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά που αφομοιώνονται σε μια αρμονική προσωπικότητα. Η ικανοποίηση και η αίσθηση του καθήκοντος κατέχουν μια ισορροπημένη θέση στην όλη σας λειτουργικότητα, χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση. Τα ψυχαναγκαστικά στοιχεία που συναντά κανείς πάνω σας συμβάλλουν στην εξέλιξή σας.

Αν συγκεντρώνετε 19 έως 25 βαθμούς

Τα ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας παραμένουν ήπια και δεν είναι περιοριστικά. Η ανησυχία σας για επιτυχία δε μετατρέπεται σε υπερβολική σχολαστικότητα ούτε έχει παθολογική διάσταση. Οι ηθικοί κανόνες σας είναι σταθεροί, χωρίς να γίνονται άκαμπτοι. Μπορεί να είστε γενναιόδωρος/η, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσετε την ισορροπία των οικονομικών σας. Δεν παίρνετε επιπόλαιες αποφάσεις, αλλά ούτε και χρονοτριβείτε υπερβολικά για η λήψη τους.

Αν συγκεντρώνετε από 26 έως 30 βαθμούς

Τα ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά τη προσωπικότητάς σας είναι αρκετά έντονα και κατευθύνουν την ψυχολογική σας λειτουργία. Είστε μάλλον υπερβολικά σοβαρός/ή και δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Είστε σταθερός/ή, σχολαστικός/ή, ευσυνείδητος/η, θα μπορούσε όμως να σας κατηγορήσει κανείς για την έλλειψη φαντασίας σας. Τα ψυχαναγκαστικά σας στοιχεία αποτελούν έναν παράγοντα επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά μπορούν να αναστείλουν την προσωπική σας εξέλιξης.

Αν συγκεντρώνετε περισσότερους από 30 βαθμούς 

Έχετε μια τυπική ψυχαναγκαστική καταναγκαστική προσωπικότητα που κινδυνεύει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει περιοριστική και να εμποδίσει την προσωπική  και επαγγελματική σας εξέλιξη. Καθώς σας διακρίνει μια υπερβολική σοβαρότητα, λειτουργείτε αποκλειστικά βάση καθήκοντος και εις βάρος της διασκέδασής σας. Η δυσκολία σας να εκφράσετε τα συναισθήματά σας είναι από τη φύση της ικανή να βλάψει την ποιότητα των διαπροσωπικών σας σχέσεων, οι οποίες εξάλλου τις περισσότερες φορές είναι υπερβολικά ιεραρχημένες. O τρόπος σκέψης σας, καθώς κυριαρχείται από πολύ αυστηρούς κανόνες, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να σας κάνει να φαίνεστε ελάχιστα δεκτικός/η, και μάλιστα αδιάλλακτος/η  και ξεροκέφαλος/η. Η γνωστική προσέγγιση έχει την δυνατότητα να απαλύνει την άκαμπτη ψυχολογική σας λειτουργία.

Σχετικά άρθρα