Το ακτινίδιο προστατεύει και από καρδιοπάθειες

Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και τι θα πρέπει να προσέξουμε

Γράφει η Κία Καραγιάννη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Το ακτινίδιο είναι από τα πιο σημαντικά φρούτα γιατί σε μικρή ποσότητα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ένα μόνο ακτινίδιο αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C. Προσφέρει δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης σε σχέση με το πορτοκάλι. Έτσι η κατανάλωση ακτινίδιων βοηθάει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, στην ισχυροποίηση των τριχοειδών αγγείων (πολύ λεπτά αιμοφόρα αγγεία), στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και στην ενεργοποίηση του φυλλικού οξέος ( βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση και την επιδιόρθωση του DNA και μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε καρδιοπάθειες).

Επιπλέον, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαβαίνοντας αρκετά κρυολογήματα και βοηθάει να διατηρήσουμε λαμπερό δέρμα και γερά ούλα. Τέλος, προστατεύει τις βιταμίνες Α και Ε από την οξείδωση (που περιέχονται και αυτές στο ακτινίδιο) οι οποίες με τη σειρά τους προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τη φθορά.

Καταναλώνοντας 1-2 ακτινίδια την ημέρα λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό καταπολεμάμε τα φουσκώματα και τη δυσκοιλιότητα και βοηθάμε στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των τοξινών.

Επίσης το ακτινίδιο έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που το κάνει ασφαλές τρόφιμο στη διατροφή των διαβητικών ασθενών. Το ακτινίδιο εκτός των άλλων βοηθάει και στην απώλεια βάρους. Βάση μελετών η καλλιέργεια του ακτινίδιου χρειάζεται ελάχιστα χημικά και φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να ανήκει στα πιο ασφαλή τρόφιμα. Μπορούμε να το καταναλώσουμε με πολλούς τρόπους: φρουτοσαλάτα, φρέσκος χυμός ακτινίδιο στο μπλέντερ, μαζί με γιαούρτι, μαρμελάδα, lightμαρινάδα για το κρέας.

Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά ή στη χολή θα πρέπει να προσέχουν και καλό είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ακτινιδίων θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους. 

Σχετικά άρθρα