Συνεχίζονται για 29η μέρα οι διαδηλώσεις

Συνεχίζονται για 29η μέρα οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία με αίτημα την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλγαρική Βουλή στο κέντρο της Σόφιας, κρατούν πανό και σημαίες και φωνάζουν “Παραίτηση” και “Μαφία”.

Στο χώρο μπροστά από τη Βουλή έχουν στηθεί 12 σκηνές, στις οποίες διανυκτερεύουν κάποιοι από τους διαδηλωτές και ανήγγειλαν ότι θα καταλάβουν το Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς γύρω από κτίριο, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Οι διοργανωτές προσφέρουν καφέ και ζητούν από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία να γράψουν στο κύπελλο ό,τι θέλουν και να επιστρέψουν, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύει φωτογραφίες από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πορείες στην ιστοσελίδα του.

Όπως ανακοινώθηκε από το κέντρο τύπου του υπουργείου η αστυνομία ενημερώνει για τον αριθμό των διαδηλωτών κάθε απόγευμα που συγκεντρώνονται τις πρώτες ώρες της διαμαρτυρίας και βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Σόφιας μεταξύ της έδρας της κυβέρνησης και του προεδρικού γραφείου.

Επί μέρες οι διαδηλωτές κατηγορούσαν το υπουργείο Εσωτερικών ότι σκόπιμα ανακοινώνει μικρότερο αριθμό και η αστυνομία αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει εκείνους που αργότερα λαμβάνουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες θα συγκεντρωθούν όπως κάθε μέρα, έξω από την έδρα του Συμβουλίου υπουργών και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Χθες το απόγευμα σημειώθηκαν για πρώτη φορά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη διάρκεια της απογευματινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο της Σόφιας.

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι διαδηλωτές διαπίστωσαν ότι η αστυνομία επέκτεινε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και επιχείρησαν να μετακινήσουν το μεταλλικό φράχτη και να αποκλείσουν το χώρο.

Ένταση επικράτησε και όταν κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν το στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Σόφιας, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και στις πόλεις Πλόβντιβ, Μπουργκάς, Σλίβεν, Μπλαγκόεβγκραντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα