Με τιμολόγιο δημοσίου τα έκτακτα περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές

Σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το περιστατικό, οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποχρεούνται να δέχονται τους ασθενείς αυτούς με το τιμολόγιο νοσηλίων του δημοσίου και όχι με αυτό που ισχύει για τις ιδιωτικές κλινικές κ.λπ., αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (απόφαση 6/2013) δεχόμενη την εισήγηση του τέως εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε.

Τόσο η Ολομέλεια, όσο και ο κ. Τέντες, ήρθαν σε αντίθεση με απόφαση του Α1 τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ δέχθηκαν τις θέσεις ασθενούς αγρότισσας, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

Συγκεκριμένα, γεωργός, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως, δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ανήλθαν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν 2.200 ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε και τον Άρειο Πάγο. Το Α1 τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική, ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980 κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.

Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για “ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτου εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων

Σχετικά άρθρα