Σχέσεις: Πώς θα αναγνωρίσεις έναν εγωιστή άνδρα

29 Αυγούστου 2013

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός  άνδρα εγωιστή είναι:

Η άρνηση κάθε κριτικής

Η ανωριμότητα του χαρακτήρα του

Η αλαζονεία ότι είναι μοναδικός

Η αίσθηση ότι όλος ο κόσμος υπάρχει για να τον υπηρετήσει.

Η παντελής έλλειψη ευαισθησίας, κατανόησης, συμπόνιας για τους άλλους .

Η απόλυτη αίσθηση του ανικανοποίητου.

Aπόσπασμα απο το βιβλίο της Λιάνα Καλλιέρου " Αντρας ο αγαπημένος άγνωστος" εκδόσεις Πατάκη 

Οι άνδρες αυτοί δεν αντέχουν την κριτική και την παρατήρηση από άλλους γι’αυτό και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να μη διακινδυνεύσουν να εμφανιστούν ανεπαρκείς. Συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να κρύψουν ακόμη και από τον εαυτό τους τα χαρακτηριστικά αυτά που θα κάνουν τις αδυναμίες τους ορατές, δηλαδή το φόβο τους και την απελπισία τους.

Όπως γράφει και η Dorothy Rowe, «όταν λέμε ψέματα στον εαυτό μας για τα αληθινά μας συναισθήματα και δεν του επιτρέπουμε να είναι αυθεντικός, τον αναγκάζουμε να παίζει όχι μόνο έναν ρόλο αλλά πολλαπλούς. Αυτή η πολυπροσωπία εξηγεί μόνο την άρνηση του εαυτού μας να αναγνωρίσει «τι» άνθρωπος πραγματικά είμαστε»

Ο άνδρας γίνεται ο εγωιστής από κούνια, όταν πατέρας και μητέρα μέσα σε αυτό το μικρό κορμάκι εξυμνούν τον άνδρα που θα αναθρέψει η αγκαλιά τους. Εξαιτίας της λατρείας που του δείχνουν και της έλλειψης πειθαρχίας, μεγαλώνει σα μικρός θεός και αισθάνεται το κέντρο του σύμπαντος.

Ετσι, του δίνεται η δυνατότητα να επιβάλλεται και να κυριαρχεί. Το παιδί από πολύ μικρό μαθαίνει να χτυπάει τα πόδια του και διεκδικεί. Ξεκινάει σαν μικρός εγωιστής για να εξελιχθεί με τα χρόνια σαν μεγάλος εγωιστής!

Πολλές φορές η εγωιστική του ανάγκη φτάνει σε ακραίες εκδηλώσεις καταπατώντας ελευθερίες άλλων και σκοπεύοντας στην απόλυτη κυριαρχία του. Δεν είναι βέβαια πάντα και οι δυο γονείς οι ηθικοί αυτουργοί για να γίνει ένα παιδί εγωιστής. Σημαντικό ρόλο παίζουν η μητέρα ή ο πατέρας ξεχωριστά, οι παππούδες, οι ανύπαντρες θείες και γενικά οι συγγενείς  και το περιβάλλον  όπου μεγαλώνει το παιδί.

Στη σύγχρονη εποχή, η γυναίκα έχει αρχίσει να αναδύεται και να καταξιώνεται κοινωνικά και επαγγελματικά. Αρχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και ο γυναικείος εγωισμός, να επιβάλλεται άμεσα και όχι έμμεσα, όπως οι προηγούμενες γενιές γυναικών και να ορθώνει και αυτή το ανάστημά της απέναντι στον άνδρα.

Για  να μην υπάρξει σοβαρή προστριβή, ο εγωιστής άνδρας πρέπει να καταλάβει ότι ο εγωισμός δεν είναι μόνο δικό του προνόμιο, να διαφοροποιήσει την εξέλιξη του εγώ του, ώστε να αξιοποιήσει τη δύναμή του, τη γνώση του και την εξυπνάδα του για το ευρύτερο όφελος και όχι μόνο για το προσωπικό του συμφέρον και την ικανοποίηση της εγωπάθειας του 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Αλέξ***** ****
01:28 Παρασκευή 30/08/2013
Είναι τρελό που νομίζω ότι κάποιες από τις αναρτήσεις σας αναφέρονται προσωπικά σε εμένα Νιώθω ότι παίζεται ένα παιχνίδι του οποίου τους κανόνες δεν ξέρω Παρακαλώ μόνο αν θέλετε ειλικρινά να με βοηθήσετε να το κάνετε Προτίθεμαι να το ψάξω για μερικές ημέρες αν η μόνη απάντηση είναι ότι χρειάζομαι ψυχίατρο θα εγκαταλείψω την προσπάθεια Ψάχνω για ουτοπικές λύσεις Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ