Ποια βιβλία σου προτείνει ο Ίκαρος Μπαμπασάκης;

Ο συγγραφέας και ποιητής Ίκαρος Μπαμπασάκης στο τελευταίο του βιβλίο περιγράφει μια πραγματικότητα που κυριαρχεί η κουτοπονηριά, αφήνοντας στο περιθώριο αξίες της ανθρώπινης ζωής όπως, η ευγένεια και η αξιοπρέπεια. «Ο Διασυρμός» από τις εκδόσεις Εστία.

-Σήμερα ζούμε έναν διασυρμό;

Βεβαίως. Έναν διασυρμό αρχών, έναν διασυρμό των αξιών, έναν διασυρμό της προσωπικότητας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η κατατεμαχισμένη καθημερινότητα, η καταρράκωση της αξιοπρέπειας.

-Και ποιος θα μας βγάλει από το διασυρμό; 

Η ποίηση, η φιλοσοφία, ο στοχασμός. Και, κυρίως, η πράξη που γεννιέται από την ποίηση, τη φιλοσοφία, τον στοχασμό. Δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την ανατροπή της κατάστασης αυτής. Ξέρω ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και το στοίχημα μπορεί να το κερδίσει η αξιοπρέπεια. Ακόμα και μέσα στο βούρκο συναντάς ανθρώπους έντιμους και αξιοπρεπείς.Τα πράγματα αλλάζουν καθημερινώς. Μέσα στο κάθε μας εικοσιτετράωρο παλεύουν δυνάμεις άσχημες και δυνάμεις όμορφες. Κάθε στιγμή είναι μια αρένα, ένα πεδίο μάχης όπου το Καλό συγκρούεται με το Κακό, άρα κάθε στιγμή αλλάζουν τα πράγματα.

-Στην περιγραφή του βιβλίου σας διαβάζουμε πως πρόκειται για τον «λυρισμό μιας γενιάς που έζησε μες στην Ποίηση και τη Μουσική». Ποιες είναι οι ευθύνες της γενιάς αυτής στο σημερινό διασυρμό;

Το ότι δεν υπερασπίστηκε κι άλλο, ακόμα πιο πολύ, ακόμα πιο σθεναρά και έξυπνα, την Ποίηση και τη Μουσική. Αλλά εδώ είμαστε, κι όλα παίζονται!

-Ποιο αγαπημένο σας βιβλίο περιγράφει καλύτερα το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο;

Το κλασικό πόνημα Φαινομενολογία του Νου του Εγέλου (Hegel), στη μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα (εκδ. Εστία) είναι, για μένα, το σημαντικότερο βιβλίο για το πώς αλλάζει ο άνθρωπος και, μέσα από την αλλαγή αυτή, αλλάζει και ο κόσμος.

-Ποιο βιβλίο περιγράφει για εσάς με τον καλύτερο τρόπο το «τι είναι αγάπη»; 

Το θαυμάσιο και σπαρακτικό μυθιστόρημα Κάτω από το Ηφαίστειο του Μάλκολμ Λόουρυ [Malcolm Lowry] είναι μια εγκυκλοπαίδεια έρωτος και αγάπης.

-Ποιο βιβλίο απαντά στο «τι είναι έρωτας και αν μπορεί να διαρκέσει στο χρόνο»;

Ας μου επιτραπεί εδώ μια ζαβολιά: ας δέσουμε σε έναν τόμο τα τρία μεγάλα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι Ηλίθιος, Δαιμονισμένοι, και Αδελφοί Καραμαζόφ και θα έχουμε μια πολύπτυχη απάντηση στο τι σημαίνει αγάπη, παντοτινή αγάπη, αγάπη που υπερβαίνει τη φθορά και ανοίγεται στον χρόνο.

 

Σχετικά άρθρα