Στην Αθήνα η διάσημη συγγραφέας Ναόμι Κλάιν

24 Μαΐου 2013

H διάσημη καναδή συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν που έγινε διεθνώς γνωστή ως «πρωθιέρεια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης,επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα για να μιλήσει στο Φεστιβάλ B-Fest στην Πανεπιστημιούπολη το βράδυ του Σαββάτου (στις 21:00).Η γνωστή συγγραφέας ετοιμάζει, μάλιστα, ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση στις χώρες του Νότου και στο πλαίσιο αυτό πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.«Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος» γράφει η Ναόμι Κλάιν στο «Δόγμα του Σοκ».

«Τα αποτελέσματα» συνεχίζει «είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει».

Το «Δόγμα του Σοκ» και το «No Logo» αποτελούν τα γνωστότερα βιβλία της.

Το πρώτο, μάλιστα, παρότι γράφτηκε πριν την ελληνική κρίση, την αντικατοπτρίζει απόλυτα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια.

Η Ναόμι Κλάιν γεννήθηκε το 1970 στο Mόντρεαλ και ζει στο Tορόντο, στον Kαναδά. Eίναι γνωστή δημοσιογράφος και αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: The Toronto Globe and Mail, The Nation, The Progressive, The Guardian, The New York Times, The New Statesman, Newsweek International.

Tο βιβλίο της No Logo έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και χαρακτηρίστηκε «βίβλος των κινημάτων».

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Canadian National Business Book Award και το Le Prix Mediations.

Τα βιβλία της No Logo, Το Δόγμα του Σόκ, Φράχτες και παράθυρα–Αι στο Διάολο, ΔΝΤ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 16:00 θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της στα Public Συντάγματος. Στις 21:00 θα συμμετάσχει σε συζήτηση με εργαζομένους από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και τον Κ.Χαριτάκη (εργατική εφημερίδα "Δράση").Πηγή: www.in.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....