Φτιάξτε ένα παραδοσιακό γιουβέτσι!

<p>Σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα παραδοσιακό γιουβέτσι για το κυριακάτικο τραπέζι. </p>
<p> </p>
<p><strong>Υλικά </strong></p>
<p>2 1/3 κιλά αρνί σπάλα ή μπούτι δίχως κόκαλα</p>
<p>Χυμός από 1 λεμόνι</p>
<p>Αλάτι</p>
<p>Πιπέρι φρεσκοτριμμένο</p>
<p>4-5 σκελίδες σκόρδο</p>
<p>1 φλιτζάνι ελαιόλαδο</p>
<p>3-4 ½ φλιτζάνια ζωμό από κότα</p>
<p>1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο</p>
<p>1 καυτερή πιπεριά μικρή, ψιλοκομμένη</p>
<p>3 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη, φρέσκια ή του κουτιού, με το ζουμί της</p>
<p>½ – 1 κ. γλυκού ζάχαρη</p>
<p>2 ξυλάκια κανέλα</p>
<p>½ κιλό κριθαράκι</p>
<p>1 φλιτζάνι ξερή μυζήθρα τριμμένη</p>
<p> </p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong> </p>
<p>Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Αλείψτε το κρέας με μείγμα χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Καθαρίστε 3 σκελίδες σκόρδο και κόψτε την καθεμιά στη μέση κατά μήκος. Κάντε κοψιές στο κρέας, σε διάφορα σημεία, και βάλτε από 1 κομματάκι σκόρδο. Βάλτε το κρέας σε πήλινο σκεύος (γιουβέτσι) και με πινέλο αλείψτε το με λάδι. Ψήστε 10 με 15 λεπτά και κατόπιν χαμηλώστε το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο, αλείβοντας πότε πότε με το ζουμί του. Αν δεν έχει αρκετή σάλτσα, βάλτε λίγο ζωμό από κότα.</p>
<p> Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα ντομάτα: Σε τηγάνι, ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το υπόλοιπο σκόρδο και προσθέστε το στο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, βάλτε και την πιπεριά, τη ντομάτα, όση ζάχαρη θέλετε, τα ξυλάκια κανέλα και αλάτι, και αφήστε στη φωτιά 5 λεπτά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, που πρέπει να είναι αρκετά έντονη. Μεταφέρετε το κρέας σε ζεσταμένο πιάτο και σκεπάστε το με διπλό αλουμινόχαρτο να μείνει ζεστό. Στο γιουβέτσι, βάλτε τη σάλτσα ντομάτα και ανακατέψτε τη με τους χυμούς από το κρέας. Προσθέστε 2 φλιτζάνια ζωμό από κότα και το κριθαράκι, και ανακατέψτε. Βάλτε το σκεύος στο φούρνο να ψηθεί για 25 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε να μην κολλήσει. Το κριθαράκι πρέπει να γίνει al dente και να έχει απορροφήσει σχεδόν όλους τους χυμούς. Αν χρειάζεται ακόμα βράσιμο, προσθέστε ζωμό. Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, αφαιρέστε την κανέλα και βάλτε το αρνί από πάνω. Αλείψτε με σάλτσα ντομάτα και ξαναβάλτε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει το κρέας και το κριθαράκι να γίνει όπως το θέλετε. Σερβίρεται αμέσως με τριμμένο τυρί. </p>

Σχετικά άρθρα