Ο υπερβολικός φόβος για την υγεία και τις ασθένειες

30 Αυγούστου 2013

Αναγνώστης μας ρωτά:

Είναι τρελό που νομίζω ότι κάποιες από τις αναρτήσεις σας αναφέρονται προσωπικά σε εμένα. Νιώθω ότι παίζεται ένα παιχνίδι του οποίου τους κανόνες δεν ξέρω Παρακαλώ μόνο αν θέλετε ειλικρινά να με βοηθήσετε να το κάνετε. Προτίθεμαι να το ψάξω για μερικές ημέρες αν η μόνη απάντηση είναι ότι χρειάζομαι ψυχίατρο θα εγκαταλείψω την προσπάθεια. Ψάχνω για ουτοπικές λύσεις ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αλέξανδρος 

Αγαπητέ αναγνώστη, απευθύναμε το ερώτημά σας στον καθηγητή Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριο Αναστάσιο Σταλίκα. Ελπίζουμε οι συμβουλές του να σας φανουν χρήσιμες. 

Όντως δεν είναι λογικό αυτό που αναφέρετε γιατί το site δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εσάς αλλά σε πολλούς ανθρώπους. Θα ήθελα να σας τονίσω δυο πράγματα. Ότι πολλές φορές οι άνθρωποι όταν διαβάζουμε για προβλήματα ψυχολογικά των άλλων ανθρώπων βρίσκουμε τον εαυτό μας σε αυτά. Είναι το λεγόμενο σύνδρομο του φοιτητή ψυχολογίας και του φοιτητή ιατρικής. Και οι φοιτητές όταν διαβάζουν για τις διαταραχές και τα νοσήματα βρίσκουν τον εαυτό τους σε αυτά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν έναν υπερβολικό φόβο ότι πάσχουν από μια ψυχική διαταραχή. Και κάθε φορά πιστεύουν ότι πάσχουν από κάθε ψυχική ή και σωματική ακόμα ασθένεια για την οποία ενημερώνονται από το διαδίκτυο ή από επιστημονικά βιβλία. Είναι μια διαταραχή και αυτή ο υπερβολικός φόβος για τις ασθένειες μιλάμε για περιπτώσεις υποχόνδριων ανθρώπων.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν πραγματικά πολλές φορές έχετε μια πολύ έντονη ανησυχία ότι όλα όσα διαβάζετε αναφέρετε πραγματικά για εσάς θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να ζητήσετε τη βοήθειά του.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ