Μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των πανάδων

4 Σεπτεμβρίου 2013

Αναγνώστρια μας ρωτά: Είμαι καστανή και το δέρμα μου είναι άσπρο. Τα καλοκαίρια δεν κάθομαι ποτέ στον ήλιο, χρησιμοποιώ  αντηλιακό με δείκτη 50 και κάθε καλοκαίρι μα κάθε καλοκαίρι βγάζω πανάδες στο πρόσωπο και ειδικότερα στο μέτωπο που σταδιακά τον χειμώνα φεύγουν. Πώς μπορώ να τις αποφύγω; Φοβάμαι πως κάποια στιγμή θα είναι μόνιμες.

Απαντά η Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδη, Δερματολόγος

 

Οι πανάδες που αναφέρει η κυρία μάλλον αναφέρονται στο μέλασμα και είναι πανάδες όχι τόσο της πιο προχωρημένης ηλικίας που εμφανίζονται από τα 50 και μετά, σαν αποτέλεσμα του αθροίσματος της ηλιοέκθεσης, αλλά είναι πανάδες που εμφανίζονται σε νεαρότερες ηλικίες. Εμφανίζονται επίσης σε γυναίκες που έχουν ακόμη κύκλο, πιο νεαρές γυναίκες που μπορεί να παίρνουν αντισυλληπτικά  ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσο και αν προφυλασσόμαστε από τον ήλιο, η πανάδα του μελάσματος είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί μπορεί όμως να βελτιωθεί δραματικά. Ο μόνος τρόπος να μην έχουμε μέλασμα είναι η πλήρης αποχή από την ηλιοέκθεση. Σε περίπτωση που κάνουμε θεραπεία λεύκανσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυτό εξαφανιστεί ή σβήσει δραματικά, αρκεί μια μέρα να εκτεθούμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και ας είναι και χειμώνας και αυτό θα επανέλθει αμέσως. Είναι λοιπόν νησίδες της επιδερμίδας που ουσιαστικά παράγουν περισσότερη μελανίνη, υπάρχει δηλαδή κάποια υπερμελάνωση.

Συμβουλές: Συνεχής προστασία από τον ήλιο χειμώνα – καλοκαίρι είναι απαραίτητη. Το αντηλιακό που φοράμε το καλοκαίρι και είναι υψηλού δείκτη θα πρέπει να το φοράμε και το χειμώνα χωρίς τίποτα άλλο, αντικαθιστώντας οποιαδήποτε κρέμα ημέρας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
andr***** ****
17:22 Τρίτη 17/02/2015
Γεια σας Εχω παει στον δερματολογο ειχα κατι μικρες τρυπες στην μυτη μαυρα στιγματα και μου ειπε ο δερματολογος να κανουμε laser αλλα με εκαψε και μου αφησε τρυπες Εχει τωρα τρεις μηνες και δεν φευγει τι πρεπει να κανω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...