Μαριναρισμένο κοτόπουλο στο φούρνο με μέλι και λεμόνι

5 Σεπτεμβρίου 2013

Σιγουρευτείτε ότι η λεβάντα που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατάλληλη για μαγειρική. Μη σας φοβίσει η προσθήκη της στο πιάτο, δεν είναι μεγάλη η ποσότητα και η γεύση της δεν είναι πολύ έντονη παρά χαρίζει μια μοναδικά αρωματική διάσταση.

Υλικά
1 κοτόπουλο, γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε μερίδες
Αλάτι

Για την μαρινάτα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αποξηραμένη λεβάντα
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
Τα φύλλα από 2-3 κλαδάκια φρέσκου θυμαριού (ή ½ κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας μέλι
Ξύσμα 1 λεμονιού
Χυμό 1 λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία
Τοποθετήστε τη λεβάντα μέσα στο γουδί και χτυπήστε την λίγο με το γουδοχέρι για ν' ανοίξουν τα άνθη και να βγάλουν τ' αρώματά τους. Αν δεν έχετε γουδί, τοποθετήστε τη λεβάντα πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια στην κουζίνα σας (πχ. στον πάγκο ή σε μια επιφάνεια κοπής) και χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας για ν' ανοίξετε τα άνθη της λεβάντας, πιέζοντάς τα.

Φτιάξτε τη μαρινάτα
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, τοποθετήστε τη λεβάντα μαζί με το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού, το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και λίγο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι. Προσθέστε στο μπωλ τα κομμάτια του κοτόπουλου και πασαλείψτε το καλά με τη μαρινάτα. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή, εναλλακτικά, μεταφέρετε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάτα σε μια πλαστική σακούλα ειδική για αποθήκευση τροφίμων και κλείστε την καλά. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 45 λεπτά το λιγότερο, ή έως και 4 ώρες. Αν επιλέξετε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για πάνω από 1 ώρα, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Βγάλτε το απ'το ψυγείο 20 λεπτά πριν το βάλετε στο φούρνο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σ' ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα κομμάτια σε μια στρώση, περιχύστε το με την μαρινάτα και αλατίστε κατά βούληση. Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η πέτσα του να καραμελώσει και να γίνει τραγανή. Επίσης, αν εισάγετε ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό μέρος των κομματιών του κοτόπουλου, θα πρέπει τα ζουμιά να βγαίνουν καθαρά κι όχι κοκκινωπά. Μην το ψήσετε για περισσότερη ώρα γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Σερβίρετε σε πιάτα μαζί με το νοστιμότατο ζουμάκι το οποίο θα σας ξετρελάνει. Είναι ό,τι πρέπει για παπάρες. Εγώ συνήθως το συνοδεύω με μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, τις οποίες βράζω σε αλατισμένο νερό και περιχύνω με ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε πατάτες φούρνου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ