Λιπώματα: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνα;

6 Σεπτεμβρίου 2013

Τα λιπώματα αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους, προέρχονται από το λιπώδη ιστό, είναι συνήθως αβλαβή και δεν σχετίζονται με καρκίνο. Η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη, αλλά αν το λίπωμα σας ενοχλεί, είναι επώδυνο ή αυξάνεται, μπορεί να αφαιρεθεί. Αν και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία συναντώνται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά και συνήθως εμφανίζονται συχνότερα στον αυχένα, στον κορμό και στα αντιβράχια.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ένα λίπωμα σπάνια αποτελεί μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο οπουδήποτε στο σώμα σας, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η ακριβής αιτία των λιπωμάτων είναι άγνωστη, αλλά γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν πιθανό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη ενός λιπώματος, είναι οι εξής:

Είσαστε μεταξύ 40 και 60 ετών. Αν και τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως πιο κοινά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τα λιπώματα είναι σπάνια στα παιδιά.

Άτομα με ορισμένα σύνδρομα ή άλλες διαταραχές (σύνδρομο του Gardner, νόσος του Madelung, σύνδρομο Cowden) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών λιπωμάτων

Η πλειονότητα των λιπωμάτων δεν απαιτεί καμία θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και κυρίως χωρίς κανένα κίνδυνο μετατροπής των καλοηθών αυτών όγκων σε κακοήθεις. Αν όμως τα λιπώματα προκαλούν προβλήματα όπως πόνο και μουδιάσματα ή βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ρύζι με τόνο
Light & Υγιεινά
Ρύζι με τόνο
Άγχος και αλκοόλ: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται;
Ούτε το αλκοόλ δεν μου μειώνει το άγχος,...
Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει;
Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά...