Άφθες και έρπης στο στόμα. Πώς θεραπεύονται;

6 Σεπτεμβρίου 2013

Η στοματίτιδα , είναι μια φλεγμονή στο στόμα ,η οποία  μπορεί να διαταράξει την ικανότητα ενός ατόμου να φάει και να μιλήσει. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο στόμα , στο εσωτερικό των παρειών , στα ούλα, τη γλώσσα, τα χείλια και τον ουρανίσκο.

Οι τύποι στοματίτιδας περιλαμβάνουν:

Αφθώδη έλκη : Είναι ανοιχτές πληγές,  που μπορεί να εμφανισθούν στο βλεννογόνο του στόματος ή στις άκρες της γλώσσας. Οι λεγόμενες άφτρες, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ελκών στο στόμα προκαλούνται από τον ιό της αφθώδους στοματίτιδας και έχουν την τάση να ξαναεμφανίζονται.

Έρπης : Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πάνω ή γύρω από τα χείλη . Σπάνια σχηματίζεται  στα ούλα ή στον ουρανίσκο του στόματος.

Ερεθισμός του στόματος . Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να προκληθεί από :

Δάγκωμα στο μάγουλο, τη γλώσσα ή τα χείλη

Πληγή από κάποιο σπασμένο δόντι

Κάψιμο από κάποιο ζεστό φαγητό ή ρόφημα

Ουλίτιδα ή άλλη λοίμωξη του στόματος

Ευαισθησία σε τρόφιμα ή φάρμακα

Αυτοάνοσες ασθένειες που προσβάλλουν το βλεννογόνο του στόματος, όπως ο λύκος , η νόσος του Crohn , ή νόσος του Behcet .

Λήψη ορισμένων φαρμάκων , η χημειοθεραπεία , αντιβιοτικά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα , ή φάρμακα για την επιληψία.

 Αιτίες της στοματίτιδας

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς προκαλεί τα έλκη στο στόμα, αλλά πολλά πράγματα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους , όπως ορισμένα φάρμακα , τραύματα στο στόμα , η κακή διατροφή, το στρες , βακτήρια ή ιοί , η έλλειψη ύπνου , η απότομη απώλεια βάρους , και ορισμένα τρόφιμα όπως οι πατάτες , τα εσπεριδοειδή , καφές , σοκολάτα, το τυρί , και τα καρύδια .

Οι πληγές μπορεί επίσης να σχετίζονται με προσωρινή μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας ενός κρυολογήματος/γρίπης , των ορμονικών αλλαγών , των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης Β12 ή του φυλλικού οξέος . Σε αντίθεση με τα έλκη, ο επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός , και μπορεί να ενεργοποιηθεί από συνθήκες  όπως το στρες , ο πυρετός, ένα τραύμα αλλά και  ορμονικές αλλαγές (όπως εμμηνόρροια ).

Θεραπεία για κοινές μορφές στοματίτιδας περιλαμβάνουν:

Συνήθως οι περισσότερες μορφές δεν διαρκούν περισσότερο από δυο εβδομάδες. Αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα και τα τρόφιμα, καθώς και τα αλμυρά, πικάντικα αλλά και τα εσπεριδοειδή.

Χρησιμοποιήστε αναλγητικά και ειδικές αλοιφές

Κάντε γαργάρες με δροσερό νερό αν έχετε κάψιμο στο στόμα


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
theo***** ****
13:52 Τρίτη 6/12/2016
Καλησπεραεδω κ 4 μηνες εχω βγαλει ενα μικρο λιπομα πανω στη ακρη της γλωσσαςαπο αυτα που διαβαζω πανικοβαλομαιο οδοντιατρος μου μου ειπε να το παρακολουθωαυτο πρεπει να εγινε η απο δαγκωμα της γλωσσας η απο αγχοςΣας παρακαλω μπορειτε να βοηθησετε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ