Η ζωή του Μαρκήσιου ντε Σαντ σε ταινία σοφτ-πορνό

9 Σεπτεμβρίου 2013

Ο βίος και τα έργα του θεϊκού Μαρκήσιου ντε Σαντ είχαν πολλή πέραση στις «εκτροχιασμένες» δεκαετίες του '60 και του 70 και μάλιστα σε όλες τις εκδοχές: από κιτς μεταφορές της βιογραφίας του και ψυχεδελικές σοφτ-πορνό εκδοχές των λογοτεχνικών πονημάτων του για τις οθόνες των drive-in κινηματογράφων, μέχρι αμφιλεγόμενες ταινίες δημιουργών ολκής, όπως ο Πιερ-Πάολο Παζολίνι και οι δικές του περίφημες «120 Ημέρες στα Σόδομα». Σε κάθε περίπτωση, ο θρυλικός μαρκήσιος έχει «δεινοπαθήσει» πολλάκις στα χέρια των κινηματογραφιστών.

Αυτό που ακολουθεί, όμως, δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν: το αποτέλεσμα είναι τόσο κακό, τόσο υπερβολικό σε όλα τα επίπεδα, τόσο γελοιωδώς ερωτικό που στο τέλος σκέφτεσαι μήπως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρόκειται για εμβληματικό b-movie αριστούργημα!

Έτος συμπαραγωγής (ΗΠΑ-Γερμανία) το 1969. Αμερικανικός τίτλος: «Ντε Σαντ», απλά και ωραία. Πρωτότυπος γερμανικός τίτλος: Das Ausschweifende Leben des Marquis De Sade. Πρωταγωνιστές: Keir Dullea (γνωστός από το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ: «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος») και Senta Berger.

Η έκπληξη; Μα το γεγονός ότι το ρόλο του αββά θείου του ντε Σαντ τον ενσαρκώνει ο «πολύς» Τζον Χιούστον.

Παρακολουθείστε την ταινία, όχι σαν αναπαράσταση της ζωής του Σαντ, αλλά ως προϊόν της κιτς ψυχεδελικής κουλτούρας εκείνων των διαταραγμένων δεκαετίων:Πηγή: www.iefimerida.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ