Κοιλιοκάκη: Όταν το ψωμί και τα ζυμαρικά προκαλούν δυσανεξία

11 Σεπτεμβρίου 2013

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για τη διατροφή χωρίς γλουτένη καθώς και για τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, τα οποία έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ως μέσο απώλειας βάρους. Στην ουσία όμως μια τέτοια διατροφή είναι απαραίτητη και αποκλειστικό μέσο αντιμετώπισης μιας παθολογικής κατάστασης που ονομάζεται «κοιλιοκάκη».

Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, (MMedSci.SRD), κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος

 

Η νόσος της κοιλιοκάκης ή αλλιώς της δυσανεξίας στη γλουτένη, είναι μια παθολογική κατάσταση, που είναι αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες όπως π.χ. η Μάλτα ή το Ην. Βασίλειο. Είναι ουσιαστικά μια ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου και, κατά συνέπεια, δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που αποτελεί τοξικό παράγοντα και συνίσταται κυρίως από γλουταμίνες και προλαμίνες, που σχετίζονται με τη νόσο.

Πρόκειται για ένα ακόμα «αυτοάνοσο νόσημα» (νόσημα που δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός μας). Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία στη χώρα μας περίπου το 1% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 100.000 Ελληνες, πάσχουν από την κοιλιοκάκη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 Ελληνες παρουσιάζουν τη νόσο, το 99% εκ των οποίων δεν έχει διαγνωστεί. Σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη και φαίνεται να είναι της τάξης του 1 πάσχοντος ανά 57 άτομα, όταν πιστευόταν ότι είναι περίπου 1 ανά 100 άτομα.

Η διάγνωση γίνεται ύστερα από εξέταση αίματος για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων.

Μόνο με μία σωστή διατροφή, απαλλαγμένη εντελώς από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να εξαφανιστούνν τα συμπτώματα και αν ζήσει το άτομο με κοιλιοκάκη μια φυσιολογική ζωή, χωρίς επιπλοκές. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγουν το κανονικό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, τα προϊόντα με αλεύρι (ζύμες, πίτε και πίτσες), τα μπισκότα, τα κρουασάν και τα κέικ) και να καταναλώνουν τα ειδικά προϊόντα ελεύθερων γλουτένης, που υπάρχουν στο εμπόριο και στα φαρμακεία, καθώς και ότι είναι φτιαγμένο από ρύζι ή πατάτα (δεν περιέχουν γλουτένη).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ