12 στρώσεις μόκα-σοκολάτα

11 Σεπτεμβρίου 2013

Σας προτείνουμε 12 στρώσεις μόκα-σοκολάτα. Κόλαση σοκολάτας και μόκας που δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε. 

Yλικά

Για 12-15 άτομα – διαστάσεις περί τα 25×19 εκατ. και ύψος γύρω στα 9-10 εκατ.

Για τις στρώσεις παντεσπάνι
3 κ.σ. βούτυρο (σχεδόν λιωμένο) για το άλειμμα
2-3 κ.σ. αλεύρι για πασπάλισμα

4 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλ. ζάχαρη άσπρη, χωρισμένη στα 2
3 κ.σ. γάλα
1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
1/2 φλ. αλεύρι
1/4 κ.γ. αλάτι
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

Για το παντεσπάνι σουφλέ
150 γραμ. κουβερτούρα
1/4 φλ. νερό
5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια (θερμοκρασία δωματίου)
2 πρέζες αλάτι
¼ και ¼ φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο

Για το παντεσπάνι μαρέγκας
2/3 φλ. φουντούκια
3 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
1/2 φλ. ζάχαρη

Για την κρέμα καφέ και μόκα-σοκολάτα
1 1/2 φλ. ζάχαρη χωρισμένη
3/4 φλ. νερό
6 ασπράδια
2 κ.σ. + 1 κ.γ. σκόνη στιγμιαίο εσπρέσο
1 κ.σ. άρωμα βανίλια
3 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
1 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
500 γραμ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
160 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη και χλιαρή

Για το σιρόπι στα παντεσπάνια
2/3 φλ. νερό
1½ κ.σ. ζάχαρη
1/3 φλ. κονιάκ ή μπράντι
2 κ.γ. σκόνη στιγμιαίο εσπρέσο

Για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. κακάο
φλούδες κουβερτούρας


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Ετοιμάζετε τις στρώσεις με παντεσπάνι: Βουτυρώνετε ένα ταψί, το στρώνετε με λαδόκολλα την οποία και βουτυρώνετε εκ νέου (δεν χρειάζεται αν έχετε φόρμα σιλικόνης). Πασπαλίζετε με το αλεύρι (χρησιμοποιήστε το σουρωτήρι εδώ, βοηθάει). Χτυπήστε τους κρόκους με το ½ φλ. ζάχαρη, το γάλα και την βανίλια να ενωθούν καλά. Προσθέστε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατέψτε καλά ώστε να έχετε μια πηχτή κρέμα. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ σε μαλακή μαρέγκα (ίσα να κάθονται οι μύτες), προσθέστε λίγη-λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπήστε σε σφιχτή μαρέγκα. Διπλώστε πρώτα το 1/3 της μαρέγκας μέσα στην κρέμα και μετά το υπόλοιπο με ευγενικές και όχι υπερβολικές κινήσεις και αδειάστε το περιεχόμενο στο ταψί. Ισιώστε και χτυπήστε το ταψί στον πάγκο ώστε να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα αν υπάρχουν. Ψήστε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λεπτά. Βγάλτε απ’ τον φούρνο (παραμένει αναμμένος), αφήστε να κρυώσει εντελώς (μέσα στο ταψί) και κόψτε το παντεσπάνι στα δύο μαζί με το χαρτί (καθένα θα είναι περί τα 26×18εκατ.). Κρατήστε τα κομμάτια στην άκρη.

Ετοιμάζετε τις στρώσεις σουφλέ: Στρώνετε με νέα λαδόκολλα το ταψί (ή χρησιμοποιείτε νέο ταψί). Λιώνετε σε μπεν μαρί την σοκολάτα (μπολ μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό ή που σχεδόν βράζει στη φωτιά και που φτάνει μέχρι το ½ ύψος του τοιχώματος). Τη διατηρείτε χλιαρή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ