7 μυστικά για να ζεις καλά, παρά τις δυσκολίες

Κοινωνική ευημερία… Περί τίνος πρόκειται; Είναι κάτι που μπορείς να αγοράσεις; Ίσως κάτι που μπορείς να μάθες μόνος σου; Ή είναι κάτι που μαθαίνεις σε όλη τη ζωή και ενδεχομένως αποδυναμώνεται σε περίπτωση ψυχικής ασθένειας;

Πιστεύω ότι όλοι το μαθαίνουμε από όταν είμαστε παιδιά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μέσω των επιρροών, των εμπειριών και των κοινωνικών σχέσεων στις οποίες εμπλεκόμαστε.

Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης

Ξεκινά στην οικογένεια και αναπτύσσεται κατά το χρονικό διάστημα που περνάμε στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το σχολείο, την εργασία, την εκπαίδευση, με τους φίλους μας και μέσα από τα «πάνω και τα κάτω» της ζωής.

Μπορείς να «αγοράσεις» φίλους;

Η παιδική ηλικία και οι προκλήσεις του κάθε ατόμου δεν είναι ίσα και δίκαια κατανεμημένες. Μπορείς, όμως, να έχεις και πάλι μια καλή ζωή, καθώς και κοινωνική ευημερία. Απαιτείται βέβαια να εξετάσεις εξονυχιστικά τη ζωή και την πραγματική κατάσταση και εξαρτάται από το αν επιθυμείς όντως να την αλλάξεις.

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν την ευημερία όντας για παράδειγμα πάντα εκείνοι που θα κεράσουν «μια ακόμα γύρα». Κάτι τέτοιο συχνά καταλήγει σε βραχυπρόθεσμες κοινωνικές επαφές, γρήγορη αποδοχή και σύντομη κοινωνικότητα. Όταν τα λεφτά φύγουν από το προσκήνιο, οι «φίλοι», η κοινωνικότητα και το ενδιαφέρον εξαφανίζονται.

Ανεξάρτητα του ποια ήταν η παιδική ηλικία και ποιες οι προκλήσεις στη ζωή του κάθε ατόμου, υπάρχουν μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει να αποφασίσεις. Πώς μπορείς να επιτύχεις αυξημένη ευημερία και ποιες καταστάσεις πρέπει να αλλάξεις προκειμένου να τα καταφέρεις;

Τα 7 μυστικά για να ζεις καλά

Λίγες μέρες μάλιστα, πριν γράψω αυτές τις γραμμές, κάθισα και ήπια έναν καφέ με ασθενείς στην πτέρυγα όπου εργάζομαι. Τους είπα ότι έγραφα αυτό το άρθρο. Τους ρώτησα τι σημαίνει για αυτούς ευημερία και αν είχαν κάποια καλή συμβουλή, την οποία θα μπορούσα να δώσω. Τα δικά τους μυστικά που θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα και ζουν καλά είναι τα εξής:

  1. Ενίσχυσε τα ενδιαφέροντα που έχεις και είσαι καλός. Και ποτέ μην «φορτώνεις» το πρόγραμμά σου.
  2. Μην αποσύρεσαι από κοινωνικές σχέσεις, ακόμα και αν είσαι άνεργος ή συνταξιούχος.
  3. Κάνε εθελοντισμό σε έναν οργανισμό που σου αρέσει.
  4. Φτιάξε μια καθημερινότητα όπου συμπεριλαμβάνεις διαφορετικές ενέργειες. Για παράδειγμα, τη μια ημέρα μπορείς να βάλεις yoga και την επομένη καφέ με φίλους.
  5. Αξιολόγησε τους φίλους σου και κράτα αυτούς που μπορούν να σε βοηθήσουν, να σε στηρίξουν και να σε κάνουν να γελάς.
  6. Κάθε ημέρα να καλείς ένα φίλο ή συγγενή και λέτε τα νέα σας. Η καθημερινή επικοινωνία πάντα βοηθά.
  7. Θέσε στόχους κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Όταν επιτύχεις σε έναν από αυτούς, τότε μπορείς να συνεχίσεις με τον επόμενο.

paidi xara

Να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις

Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την ικανότητα αντιμετώπισης και χειρισμού κοινωνικών καταστάσεων, καθώς και με την ικανότητα συνύπαρξης με άλλα άτομα κατά τρόπο αμοιβαίας προσφοράς. Για αυτό γέμισε τον ελεύθερο χρόνο σου με δραστηριότητες και ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και παραγωγικά.

Η αυτοεκτίμηση ενδυναμώνεται όταν ελέγχεις τα συναισθήματα ανεπάρκειας που νιώθεις και όταν τα μεταστρέφεις έτσι ώστε να ενεργείς κατά θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Όπως ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ, συνήθιζε να λέει, «εκείνος που τολμά, θα χάσει την ασφάλειά του, μα εκείνος που δεν τολμά, θα χάσει τον εαυτό του».

Πέτρος Σκαπινάκης
Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Αναζητώντας τη… χαμένη αυτοπεποίθηση!

Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

Πώς η χαμηλή αυτοπεποίθηση σαμποτάρει τη ζωή μας;

Σχετικά άρθρα