Τρόποι για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά από το πιάτο σας

<p>Κρατήστε τα παθογόνα μικρόβια μακριά από τα τρόφιμά σας, τηρώντας τους κανόνες των επαγγελματιών.                         </p>
<p>Γενικά</p>
<div class="article-text">
<ul>
<li>Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι προτιμότερο να ετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό. </li>
<li>Δεν φτερνιζόμαστε και δεν μιλάμε την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό για τυχών απώλεια  σάλιου.</li>
<li>Δεν καπνίζουμε κατά το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.</li>
<li>Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μένουν έξω από την κουζίνα.</li>
<li>Τα μαγειρικά σκευή, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχιαροπίρουνα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια, για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα. </li>
</ul>
</div>
<p><strong>Αγορά &amp; μεταφορά</strong></p>
<ul>
<li>Αρχικά ελέγχουμε αν το κατάστημα είναι καθαρό και τακτοποιημένο.</li>
<li>Ελέγχουμε αν τα προϊόντα κρέατος και τα πουλερικά είναι σωστά παγωμένα.</li>
<li>Καλό είναι τα κοτόπουλα να μην είναι συσκευασμένα, γιατί π.χ. δεν θα καταλάβουμε αν μυρίζουν.</li>
<li>Ελέγχουμε το χρώμα τους να είναι ζωηρό και η υφή τους να μην είναι κολλώδης.</li>
<li>Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να είναι σε υαλοπίνακες και όχι εκτεθειμένα, γιατί μπορεί να μολυνθούν π.χ. από μύγες ή ανθρώπινο χέρι.</li>
<li>Καλό είναι ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με νωπό προϊόν να φοράει γάντια.</li>
<li>Αγοράζουμε τα «ευαίσθητα» τρόφιμα τελευταία και τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους.</li>
<li>Τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες για να μην υπάρξουν διαρροές.</li>
<li>Μεταφέρουμε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ισοθερμικό δοχείο ή παγοκύστες.</li>
<li>Το «βιολογικό» δεν σημαίνει και «καθαρό». </li>
</ul>
<p><strong>Φύλαξη</strong></p>
<ul>
<li>Ψύχουμε τα τρόφιμα μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το ψυγείο του καταστήματος. Αν κάνει ζέστη, τα ψύχουμε μέσα σε 1 ώρα.</li>
<li>Δεν πλένουμε το κρέας πριν το βάλουμε στο ψυγείο και δεν το τοποθετούμε σε συσκευασίες, που κλείνουν αεροστεγώς.</li>
<li>Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροή υγρών.</li>
<li>Βάζουμε τα νωπά κρέατα πάνω σε σήτα για να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους και να στραγγίζουν ή τα τοποθετούμε σε πετσέτα.</li>
<li>Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω.</li>
<li>Καλό είναι να φυλάσσουμε σε χωριστά ράφια τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά κτλ.</li>
<li>Δεν φορτώνουμε με πολλά τρόφιμα την κατάψυξη και το ψυγείο, γιατί μειώνεται η θερμοκρασία τους, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.</li>
<li>Δεν τοποθετούμε τα προϊόντα με της συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο, γιατί οι συσκευασίες περιέχουν μικρόβια.</li>
<li>Δεν τοποθετούμε πράγματα στα σημεία από όπου βγαίνει κρύος αέρας.   </li>
<li>Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο.</li>
<li>Διατηρούμε τα ζεστά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60°С και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 4°С.</li>
<li>Δεν ξαναπαγώνουμε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί. </li>
</ul>
<p><strong>Πηγή: <a href="http://www.vita.gr">www.vita.gr</a></strong></p>

Σχετικά άρθρα