Τύποι λευχαιμίας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

12 Σεπτεμβρίου 2013

Η λευχαιμία είναι καρκίνος των κυττάρων του αίματος, ξεκινά από το μυελό των οστών ,  όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος .Όταν ένας άνθρωπος είναι υγιής , ο μυελός των οστών  δημιουργεί :

  • Λευκά αιμοσφαίρια , τα οποία βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις .
  • Ερυθρά αιμοσφαίρια , τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.
  • Αιμοπετάλια που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σας .

Στην λευχαιμία , ο μυελός των οστών αρχίζει να δημιουργεί πολλά φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια , που ονομάζονται κύτταρα λευχαιμίας . Δεν κάνουν το έργο των φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων, που αναπτύσσονται ταχύτερα από τα φυσιολογικά κύτταρα , και δεν σταματούν να μεγαλώνουν όταν πρέπει . Τα λευχαιμικά κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν πρήξιμο ή πόνο . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως αναιμία , αιμορραγία, και διάφορες λοιμώξεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι της λευχαιμίας ;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι λευχαιμίας και σε γενικές γραμμές , η λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια  και μπορεί να επηρεάσει το είδος των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η οξεία λευχαιμία χειροτερεύει πολύ γρήγορα και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι , ενώ η χρόνια λευχαιμία επιδεινώνεται αργά και δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα για πολλά χρόνια .

Μπορεί να είναι λεμφοκυτταρική ή μυελογενής . Η λεμφοκυτταρική ( ή λεμφοβλαστική ) λευχαιμία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα ενώ η μυελογενής λευχαιμία πλήττει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μυελοκύτταρα .

Οι τέσσερις βασικοί τύποι λευχαιμίας είναι :

Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Οξεία μυελογενής λευχαιμία

Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Χρόνια μυελογενής λευχαιμίας

Στους ενήλικες , η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ( CLL) και οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι οι πιο κοινές λευχαιμίες. Στα παιδιά, η πιο κοινή λευχαιμία είναι οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ( ALL ) . Οι λευχαιμίες παιδικής ηλικίας περιλαμβάνουν επίσης την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML) και άλλες λευχαιμίες , όπως χρόνιες μυελογενής λευχαιμίας (CML) και η νεανική μυελομονοκυτταρική λευχαιμία ( JMML ) .

Τι προκαλεί λευχαιμία ;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί λευχαιμία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών λευχαιμίας, όπως:

Έχετε εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας.

Εκτέθηκαν σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία , όπως το βενζόλιο .

Είχατε κάνει κάποιους τύπους χημειοθεραπείας για τη θεραπεία άλλου καρκίνου.

Σύνδρομο Down ή κάποια άλλα γενετικά προβλήματα .

Ποιά είναι τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος της λευχαιμίας και περιλαμβάνουν :

Πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Πονοκεφάλους

Μώλωπες

Αιμορραγία

Πόνοι στα οστά ή στις αρθρώσεις

Πρησμένη κοιλιά από μια διευρυμένη σπλήνα.

Διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη , το λαιμό , ή στη βουβωνική χώρα

Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.

Απώλεια βάρους

Πώς γίνεται η διάγνωση της λευχαιμίας ;

Ο γιατρός θα ψάξει για διόγκωση των λεμφαδένων και θα ελέγξει για τυχόν διεύρυνση του σπλήνα ή του ήπατος . Επίσης, θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις καθώς η λευχαιμία προκαλεί ένα υψηλό επίπεδο των λευκών κυττάρων του αίματος και τα χαμηλά επίπεδα άλλων τύπων κυττάρων του αίματος .

Αν οι εξετάσεις αίματος δεν είναι φυσιολογικές , ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια βιοψία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα , όπως το είδος της λευχαιμίας, την ηλικία και τη γενική υγεία. Στην οξεία  λευχαιμία, χρειάζεται γρήγορη θεραπεία για να σταματήσει η ταχεία ανάπτυξη των λευχαιμικών κυττάρων . Η χρόνια λευχαιμία σπάνια μπορεί να θεραπευτεί , αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου.

Οι θεραπείες για τη λευχαιμία περιλαμβάνουν :

Χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα . Αυτή είναι η κύρια θεραπεία για τους περισσότερους τύπους λευχαιμίας.

Θεραπείες ακτινοβολίας . Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής δόσης ακτίνες Χ για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους πρησμένους λεμφαδένες ή μια διευρυμένη σπλήνα . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από μια μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων.

Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων . Τα βλαστικά κύτταρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν από τη μεταμόσχευση , ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει για να καταστρέψει τα κύτταρα του μυελού των οστών.

Βιολογική θεραπεία . Αυτή είναι η χρήση ειδικών φαρμάκων που βελτιώνουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας κατά του καρκίνου .

Για μερικούς ανθρώπους , οι κλινικές δοκιμές είναι μια θεραπευτική επιλογή . Η δοκιμή νέων φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών αγωγών μπορεί να αποτελέσουν μέρος θεραπείας.

Μερικές θεραπείες για τη λευχαιμία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες . Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποια είναι τα πιο προβλήματα  και να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για τη διαχείρισή τους .

Ανακαλύπτοντας κάποιος ότι πάσχει από λευχαιμία είναι ένα τρομερό σοκ. Μπορεί να σας βοηθήσουν τα παρακάτω:

Να ενημερωθείτε τόσο για τα είδη της λευχαιμίας όσο και για τις θεραπείες. Θα σας βοηθήσει να κάνετε τις καλύτερες επιλογές.

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης που υπάρχουν στην περιοχή σας .

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με άτομα που είχαν λευχαιμία και το ξεπέρασαν.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ