Αδυνάτισμα: Μύθοι και αλήθειες για το μέτρημα θερμίδων

13 Σεπτεμβρίου 2013

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μην βασίζεστε μόνο στην μέτρηση των θερμίδων, συνιστά ένας αμερικανός ειδικός.Πολλές από τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων βασίζονται σε ξεπερασμένη επιστήμη του 19ου αιώνα, ισχυρίζονται.

Επιπλέον, ο τρόπος μαγειρέματος και ο μεταβολισμός κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι από τις 170 θερμίδες που περιέχουν 30 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα, ο οργανισμός απορροφά μόνο τις 129.

Αντιθέτως, όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά με ζάχαρη, ο αριθμός των θερμίδων τους συχνά υπερβαίνει τον αναγραφόμενο.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνα τάισαν ποντίκια με ωμές γλυκοπατάτες, διαπιστώνοντας ότι έχαναν βάρος.

Όταν, όμως, τους έδωσαν τις γλυκοπατάτες μαγειρεμένες, τα ζώα πήραν βάρος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και όταν μία ομάδα ανθρώπων φάνε το ίδιο φαγητό, η πέψη στον καθένα είναι διαφορετική αναλόγως με τα είδη και την αφθονία των βακτηρίων στο έντερό του.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν υπεραφθονία ορισμένων εντερικών βακτηρίων, που καθιστούν τον οργανισμό τους πιο αποδοτικό στην απορρόφηση θερμίδων, γράφει στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American» ο δρ Ρόμπερτ Νταν, από το Τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου.

«Όλοι θέλουμε να ξέρουμε πως να κάνουμε τις πιο έξυπνες επιλογές στο σούπερ μάρκετ», σημειώνει.

«Ωστόσο ο απλός υπολογισμός των θερμίδων βάσει των ετικετών των τροφίμων αποτελεί μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής - μία προσέγγιση η οποία δεν ωφελεί απαραιτήτως την υγεία».

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, αντί να διαβάζουν τις θερμίδες καλύτερα είναι να προσπαθούν να τρώνε ωμά ή/και ολικής αλέσεως τρόφιμα, διότι η πέψη τους είναι πιο δύσκολη, συνιστά.

Έτσι, η πέψη ενός σάντουιτς με τυρί από ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι ενός άλλου με λευκό ψωμί, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει κάποιος 10% λιγότερες θερμίδες με το πρώτο.

Ο δρ Νταν λέει επίσης ότι οι ετικέτες των τροφίμων επί χρόνια αγνοούσαν το θερμιδικό φορτίο των φυτικών ινών, με συνέπεια να αναγράφουν λιγότερες θερμίδες από τις πραγματικές.

Έτσι, το μέσο μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως περιέχει 20 έξτρα θερμίδες, υποστηρίζει.

Αντιθέτως, οι ετικέτες των τροφίμων με πολλές πρωτεΐνες (λ.χ. τυρί) αναγράφουν έως 20% περισσότερες θερμίδες απ’ όσες πραγματικά περιέχουν. 

Πηγή : Web Only

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ