Πότε πρέπει να βγάζουμε τους φρονιμίτες;

16 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο σετ των γομφίων που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν στο τέλος της εφηβείας ή γύρω στα είκοσι . Μερικές φορές αυτά τα δόντια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για το στόμα, όταν όμως είναι  υγιή και σωστά ευθυγραμμισμένα , αλλά τις περισσότερες φορές , δεν είναι ευθυγραμμισμένα και απαιτούν αφαίρεση .Η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα παρακείμενα δόντια, στα νεύρα ή στα στη γνάθο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω φρονιμίτες ;

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας ζητήσει μια ακτινογραφία προκειμένου να δει τους φρονιμίτες σας. Η ακτινογραφία γίνεται όταν οι φρονιμίτες είναι έγκλειστοι και για να δει ο οδοντίατρος σας την ακριβή θέση τους και να αποφασίσει αν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεσή τους.

Πώς γίνεται η αφαίρεση;

Η σχετική ευκολία με την οποία τον οδοντίατρό σας ή ο χειρουργός μπορεί να εξαγάγει τους φρονιμίτες εξαρτάται από τη θέση  και το στάδιο της ανάπτυξης . Ωστόσο , οι φρονιμίτες που είναι έγκλειστοι , αφαιρούνται με μια τομή στα ούλα και στη συνέχεια την αφαίρεση του τμήματος του οστού που βρίσκεται πάνω από το δόντι .

Αφού αφαιρέσετε τους φρονιμίτες, η περίοδος ανάκαμψης εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης (αν είναι μια απλή εξαγωγή δοντιού ή είναι ένας έγκλειστος φρονιμίτης).

Τι να περιμένουμε μετά από μια εξαγωγή

  • Αιμορραγία μπορεί να συμβεί για αρκετές ώρες μετά από μια εξαγωγή δοντιού . Αποφύγετε τα  ζεστά υγρά ( όπως καφέ ή σούπα ) .
  • Συχνά δημιουργείται οίδημα στην περιοχή του προσώπου όπου έγινε η εξαγωγή. Για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος , τοποθετήστε ένα κομμάτι πάγου , τυλιγμένο σε ένα πανί , σε εκείνη την περιοχή του προσώπου σας. Εφαρμόστε το για 10λεπτά και 20λεπτά μετά επαναλάβετε.
  • Πόνος, ο οδοντίατρός σας θα σας χορηγήσει αναλγητικά για τη μείωση του πόνου.
  • Πριν από την εξαγωγή είναι πιθανόν ο γιατρός να σας δώσει κάποια αντιβίωση προκειμένου να αποφευχθεί λοίμωξη.
  •  Τις πρώτες μέρες μετά την εξαγωγή η διατροφή σας θα πρέπει  να περιορίζεται σε μια υγρή δίαιτα έως ότου όλο το μούδιασμα από την αναισθησία να έχει φύγει. Να τρώτε μαλακές τροφές και να αποφεύγετε το αλκοόλ.
  • Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας , αλλά αποφύγετε τα διπλανά δόντια  κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών . Τη δεύτερη ημέρα , επαναλάβετε απαλό βούρτσισμα των δοντιών σας .

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ