Πως αναγνωρίζουμε ένα άτομο με διχασμένη προσωπικότητα;

16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Διχασμένη Προσωπικότητα  είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως απο ακραία, επαναλαμβανόμενη σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει ήπια μορφή αυτής της διαταραχής, η οποία είναι σαν αφηρημάδα, ενώ εργαζόταν σε ένα έργο. Ωστόσο, η διχασμένη προσωπικότητα  είναι μια σοβαρή μορφή της διάταραχής , καθώς είναι μια διανοητική διαδικασία, η οποία παράγει μια έλλειψη σύνδεσης στις σκέψεις, τις αναμνήσεις ενός ατόμου, τα αισθήματα, τις δράσεις, ή την αίσθηση της ταυτότητας.. Η διαταραχή αυτή πιστεύεται ότι είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης - το πρόσωπο  διαχωρίζει τον εαυτό του κυριολεκτικά από μια κατάσταση ή εμπειρία που είναι πάρα πολύ βίαια, τραυματική ή επώδυνη για να μπορέσει να την αφομοιώσει με τη  συνειδησή του.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε τα συμπτώματα μιας διχασμένης προσωπικότητας;

H Διχασμένη Προσωπικότητα  χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσότερων προσωπικοτήτων που εξουσιάζουν ευδιακρίτως τη συμπεριφορά  του ατόμου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν  μια βασική αδυναμία να θυμιθούν ουσιαστικές και βασικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκληφθεί ως απλή αφηρημάδα.

Οι «άλλες» ή διαφορετικές ταυτότητες έχουν τη δική τους ηλικία,  φύλο ή ακόμα και  φυλή. Καθένα από αυτά έχει τη δική του στάσεις, χειρονομίες, και ξεχωριστό τρόπο ομιλίας. Η στιγμή που μια προσωπικότητα εμφανίζεται πάνω στο άτομο, ονομάζεται «εναλαγή». Η εναλαγή, μπορεί να πάρει από κάποια δευτερόλεπτα ως και μέρες.

 Τα άτομα με διχαστικές διαταραχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κατάθλιψη
  • Εναλλαγές της διάθεσης
  • Αυτοκτονικές τάσεις
  • Οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, εφιάλτες και υπνοβασία)
  • Άγχος, κρίσεις πανικού και φοβίες
  • Κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών
  • Καταναγκασμούς
  • Ψυχωτικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις)
  • Διατροφικές διαταραχές

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ζορμ***** ****
08:15 Τετάρτη 14/09/2016
Καλημέρα θα ήθελα να μάθω ένα άτομο ηλικίας 37 άντρας όταν λέει Κάτι και σε 5 λεπτά το αναιρείΠαραμιλάει όταν κοιματε και όταν είναι ξύπνιοςλέει συνέχεια ψέματα φτιάχνει σενάρια στο μυαλό του γενικά είναι μυθωμανης Την μια μέρα με διώχνει Και σε δύο μέρες με λατρεύει Σας παρακαλώ ζητάω βοήθεια αυτό το άτομο είναι ο σύντροφός μουΕυχαριστώ πολύ
BAGI***** ****
10:30 Τρίτη 21/10/2014
H DIXASMENI PROSOPIKOTITA EINE H DIPOLIKI DIATARAXI
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ