Γεμιστό κοτόπουλο με άγριο ρύζι και κατσικίσιο τυρί!

18 Σεπτεμβρίου 2013

Μερίδες 4

Χρ. Πρ 30΄

Χρ. Ψης 2 ώρες

 

Υλικά:

1 ½ κιλό κοτόπουλο

1 φλ. άγριο ρύζι

180 γρ. λουκάνικο χωριάτικο ψιλοκομμένο

6 κουταλιές της σούπας ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

1 ½ φλιτζάνι ζωμό Κοτόπουλο

 180 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε μικρά κομμάτια

¼ φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά

½ φλ. λευκό καρσί

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

 

Eκτέλεση:

 Σε ένα μέτριο τηγάνι βάλτε το άγριο ρύζι και προσθέστε 5 φλιτζάνια κρύο νερό

και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφήστε σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να ανοίξει (το ρύζι θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό στο δάγκωμα). Στραγγίζετε το ρύζι καλά και τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το λουκάνικο, και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει για περίπου 7 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τοποθετήστε το λουκάνικο σε ένα πιάτο με στρωμένο χαρτί κουζίνας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε μέχρι να μαλακώσει για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε το ζωμό, τα λουκάνικα και αφήστε να σιγοβράσουν για 2΄. Ρίξτε το μείγμα πάνω από το ρύζι και ανακατέψτε. Προσθέστε το κατσικίσιο τυρί, το μαϊντανό και το ¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά αν φαίνεται να έχει πάρα πολύ υγρό, προσθέσετε και άλλο τριμμένη φρυγανιά. Ρίξτε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεπλύνετε το κοτόπουλο και τα στεγνώστε. Αλείψτε μέσα στην κοιλιά και στο εξωτερικό το κοτόπουλο με βούτυρο και πασπαλίστε με αλάτι και χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι. Γεμίστε το κοτόπουλο με την γέμιση ρυζιού. Δέστε τα πόδια με σπάγκο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε γάστρα. Ρίξτε 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε στους 200οC για 40΄. Χαμηλώστε στους 170οC και ψήστε για 1 ώρα ακόμα. Βγάλτε και σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ