Επέμβαση στην βαλβίδα της καρδιάς: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;

18 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτημα αναγνώστριας: Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν επιπλοκές μετά από επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας σε άντρα 68 ετών με χρόνιο διαβήτη και αν αυτές είναι αναστρέψιμες. 

Απαντά ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» 

 

 

Κάθε χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από επιπλοκές και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται η επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας. Το ποσοστό των επιπλοκών εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση της μιτροειδούς βαλβίδας, είναι στένωση, είναι ανεπάρκεια, έχει σπασμένη τενόντια χορδή, αν ο χειρουργός αντικαταστήσει τη βαλβίδα με μια καινούρια μεταλλική, θα βάλει απλώς ένα δακτύλιο; Ποιά είναι η λειτουργικότητα της αριστεράς κοιλίας αν έχει καλή νεφρική λειτουργία και αν έχει καλά στεφανιαία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τον βαθμό των επιπλοκών. Γενικώς σήμερα, οι επιπλοκές έχουν μειωθεί, γιατί οι καρδιοχειρουργοί έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα αυτό, αλλά πάντοτε είναι υπαρκτές.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΣΑΝΤ***** ****
18:00 Σάββατο 14/10/2017
ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ μιτροειδούς βαλβίδας ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΓΗ ΕΤΩΝ 84 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Argi***** ****
05:02 Κυριακή 2/10/2016
Giasas mamamu xriazete inxirisi aniktis kardias ine 70 x poso epikindino ine xriazume sinvuli
ΚΥΡΙ***** ****
22:57 Κυριακή 5/04/2015
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 29 Κ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΚΑΝΑΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟ ΚΑΡΔΙΑΣ Κ ΒΡΗΚΑΝ ΠΩΣ Η ΑΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 35 Κ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΗ ΒΑΛΒΙΔΑΣΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ Κ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΟΝ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ