Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στη δουλειά σου

19 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι συνηθισμένο η δουλειά να είναι κάτι που προκαλεί πίεση και δυσαρέσκεια. Πότε όμως η πίεση γίνεται υπερβολική. Τι είναι το εργασιακό άγχος και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος πάσχει από αυτό;

Απαντά η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ, Καλλιόπη Εμμανουηλίδου στο βιβλίο της «Γυρίζω σελίδα στο Άγχος»

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι πάσχουμε από εργασιακό άγχος; Βασικά αλλάζει η ίδια μας η συμπεριφορά. Γινόμαστε ευερέθιστοι έχουμε μια ασυνήθιστη τάση να βουρκώνουμε ή να κλαίμε. Μπορούμε να γίνουμε κυκλοθυμικοί έως και επιθετικοί. Το εργασιακό άγχος προκαλεί αυξημένες απουσίες από την εργασία καθώς το άτομο αποφεύγει να πάει στη δουλειά του. Σε περίπτωση του εργασιακού άγχους ο εργαζόμενος αρχίζει να γίνεται ασυνεπής, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον χρόνο του καθυστερεί και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Εμφανίζει είτε εργασιομανία είτε πολύ χαμηλή εργατικότητα.

Αποκτά προβλήματα με τους συναδέλφους και δεν είναι συνεργάσιμος ούτε συμμορφώνεται με παρατηρήσεις. Πολλές φορές καταφεύγει σε άλλες μεθόδους προσπαθώντας να μετριάσει τη συναισθηματική του δυσκολία όπως το να καπνίζει περισσότερο, να κάνει χρήση αλκοόλ ή ακόμα και ναρκωτικων ουσιών.

Αντιμετώπιση του εργασιακού στρες

Το εργασιακό άγχος επείγει να αντιμετωπιστεί καθώς θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εργασία του εργαζόμενου αφού επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις του αλλά και την ίδια του την υγεία.

Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από εργασιακό άγχος μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζουν μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε έγκαιρα τα συμπτώματά του ενώ θα πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείρησή του. Να οργανώνετε καλύτερα τον χρόνο σας. Να βελτιώσετε το περιβάλλον σας. Να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις και τις συγκρούσεις στον χώρο της δουλειάς σας. Θα πρέπει να κάνετε γενικότερες αλλαγές στη ζωή σας.

Μάθετε να είστε πιο ρεαλιστές να μην ταυτίζετε τη ζωή σας με την εργασία σας, να  δώσετε βαρύτητα και σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Μη φοβάστε ότι μακριά από την εργασία σας δεν απομένουν πολλά πράγματα για να σας δώσουν χαρά ικανοποίηση και καταξίωση. Ο επαγγελματικός είναι ένας μόνο από τους πολλούς τομείς στη ζωή του ανθρώπου και αρκετά υπερτιμημένος στη σύγχρονη εποχή. Μάθετε φεύγοντας από τη δουλειά σας να μην κουβαλάτε μαζί και τις επαγγελματικές σας  έγνοιες και εισάγετε στο πρόγραμμά σας αγχολυτικές δραστηριότητες.

Χρειάζεται αρκετή επιμονή στη διαχείριση των συμπτωμάτων αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης των εργασιακών θεμάτων και της έννοιας της εργασίας ως προτεραιότητας στη ζωή.  

 

Το βιβλίο Γυρίζω σελίδα στο Άγχος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΤΖΕΝ***** ****
02:01 Πέμπτη 4/12/2014
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ Κ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩΠΡΑΞΩ ΟΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΗΣΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΟΥΦ ΑΥΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ Να ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ Κ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...