'Ελληνικό πόδι': Η μικρή ιδιομορφία στα δάχτυλα που το κάνει να ξεχωρίζει

19 Σεπτεμβρίου 2013

Το «ελληνικό πόδι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στη γλυπτική για να  περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι  μεγαλύτερο από το πρώτο, δηλαδή το μεγάλο δάχτυλο. Μάλιστα,  υπάρχει και  αντίστοιχος ιατρικός όρος το «morton's toe».

Οι τρεις τύποι ποδιών στη φυσιολογία

Στη φυσιολογία, όπως διαβάζουμε στο Newsbomb,  υπάρχουν τρεις τύποι  ποδιών: Το ρωμαϊκό, το ελληνικό και το αιγυπτιακό. Το ελληνικό είναι αυτό που  παρουσιάστηκε παραπάνω. Το «αιγυπτιακό πόδι» είναι αυτό στο οποίο από το μεγάλο  δάχτυλο μέχρι το μικρότερο  υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο  μακρύτερο από όλα. Τέλος, το ρωμαϊκό πόδι ή και «τετράγωνο πόδι» είναι αυτό που  όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια  ευθεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, σε ποσοστό 70% με 80%, έχει το  «αιγυπτιακό πόδι», το οποίο και θεωρείται οστεολογικά το πιο φυσιολογικό, εν  εντιθέσει με το «ελληνικό πόδι» που στην ιατρική θεωρείται ως οστεϊκή  δυσμορφία.Μάλιστα, το «ελληνικό πόδι» φέρεται να είναι κληρονομούμενο  χαρακτηριστικό. 

Αισθητικό πρότυπο το «ελληνικό πόδι»

Μάλιστα, το «ελληνικό πόδι» αποτέλεσε αισητικό πρότυπο από την αρχαιότητα ως  την Αναγέννηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας  τα οποία απεικονίζουν  φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό  καθαρό.

Πηγή:  www.iefimerida.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...