14 λόγοι που ένας γάμος καταλήγει αποτυχημένος

24 Σεπτεμβρίου 2013

Η ρουτίνα μιας σχέσης μακροχρόνιας πολλές φορές καταλήγει σε μια σχέση χωρίς νόημα, χωρίς ενθουσιασμό για τη ζωή και χωρίς ενδιαφέρον για το σεξ. Έτσι, το σταδιακό σβήσιμο και πάγωμα των συναισθημάτων είναι αναπόφευκτο. Ο γάμος χάνει την ψυχή του και τη λάμψη του εξαιτίας της βαριάς μονοτονίας των χρόνων. Πώς γεννιέται όμως αυτή η αποστροφή που πολλές φορές μπορεί να νιώσει κάποιος/ α για τον/ την σύντροφό του μέσα στο γάμο;

Απαντά η ψυχολόγος Άννα Καλλιέρου.

Γιατί ο γάμος γίνεται τόσο συχνά ο θάνατος του έρωτα; Πότε κινδυνεύει ένας γάμος;

Όταν και οι δυο σύντροφοι δεν φροντίζουν τις ανάγκες πρώτα του εαυτού τους αλλά και του άνδρα/ της γυναίκας .

Όταν οι σύντροφοι συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ανατραφεί με τις ίδιες αρχές και αξίες και δεν νιώθουν σαν υποχρέωσή τους και κοινή ανάγκη τον σεβασμό στον άλλο.

Όταν ο γάμος προσφέρει ικανοποίηση μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όταν η επιλογή του συντρόφου καθορίζεται από παιδικές επιθυμίες που εξακολουθούν να είναι ισχυρές γιατί δεν είχαν την αποδοχή και την φροντίδα που έπρεπε να έχουν από κάποιον γονιό.

Όταν ο ένας δεν έχει πειθαρχήσει τα ένστικτά του και μετά την τύφλωση του έρωτα αισθάνεται οργή για τον σύντροφο που εμποδίζει την ικανοποίηση των ζωτικών του επιθυμιών.

Όταν είναι στενά συνδεδεμένος ή συνδεδεμένη με την γονική οικογένεια και η επιλογή του συντρόφου γίνεται από ένα εκ διαμέτρου αντίθετο περιβάλλον σε ό, τι αφορά την εμφάνιση τα ενδιαφέροντα, την κοινωνική θέση και τη συμπεριφορά.

Όταν ένας άνδρας είναι ασυνείδητα προσκολλημένος στην μητέρα του μπορεί να παντρεύεται μια γυναίκα που ενσαρκώνει τον μητρικό τύπο ωστόσο να ελκύεται από μια σεξουαλική παρουσία. Επιθυμίες αντιφατικές συμβαίνουν στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες συχνά.

Όταν υπάρχει ανταγωνισμός επαγγελματικός και οι σύντροφοι φοβούνται να μην επισκιάσει ο ένας τον άλλο.

Όταν μια γυναίκα είναι υπερβολικά φιλόδοξη και περιμένει από τον άνδρα της να εκπληρώσει τα φιλόδοξά της όνειρα.

Όταν επιλέγει έναν σύντροφο αδύναμο ενώ ταυτόχρονα κρύβει την επιθυμία για έναν δυνατό άνδρα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο γάμος θα καταλήξει σε περιφρόνηση για την αδυναμία του άλλου συντρόφου.

Όταν καταλογίζει ο ένας τον άλλο ανικανότητα στην πραγματοποίηση των αναγκών του και έτσι ακόμα και τα πραγματικά χαρίσματα υποβιβάζονται σε ασήμαντα και προκαλούν συγκρούσεις και απέχθεια μεταξύ των συντρόφων.

Όταν η γυναίκα εξαιτίας του παιδιού αισθάνεται δυνατή και ο σύζυγος γίνεται περιττός αι ενοχλητικός. Έτσι, το παιδί μπορεί να γίνει η αιτία της αποξένωσης.

Όταν ένας από τους δυο συντρόφους περνά τα ηλικιακά στάδια χωρίς πραγματικά να αναπτύσσεται και να ολοκληρώνεται σαν άτομο.

Όταν η ψυχρότητα της γυναίκας που συχνά δεν είναι εμφανής στη θηλυκή της συμπεριφορά κρύβει στο βάθος μια ανικανότητα για πραγματικό έρωτα.

Οι πιθανότητας επιτυχίας ενός γάμου εξαρτώνται από το βαθμό της συναισθηματικής ωρίμανσης του κάθε συντρόφου. Η αγάπη μέσα στο γάμο διατηρείται μόνο όταν ο εσωτερικός μας μαχητής είναι ενεργητικός και δεν αποκοιμιέται εξαιτίας της ασφάλειας που παρέχει ο θεσμός αυτός.

Μπορεί να λέει κανείς σπουδαία λόγια και να κάνει ωραίες σκέψεις για την αγάπη αλλά αν δεν έχει κινητοποιηθεί για να την απολαύσει και περνάει το χρόνο του μπροστά σε μια τηλεόραση αδιαφορώντας, τίποτε από όλα αυτά που λέει και που σκέφτεται δεν θα πραγματοποιηθεί.

Μια καλή συμβουλή που συνήθως δίνω στους άνδρες, είναι να αφυπνίζουν την ζωτικότητά τους για να σώζουν τη σχέση τους και το γάμοι τους και να προσπαθούν να δείχνουν έμπρακτα ό, τι καλύτερο κρύβουν μέσα τους. Τότε η γυναίκα φροντίζει να ανταμείβει τον σύντροφό της με αγάπη, νιώθοντας μεγάλη εκτίμηση για εκείνον. Μια σχέση χωρίς προβλήματα, χωρίς άγχος ανάμεσα στους συντρόφους μπορεί να παραμείνει ένα απιαστο ιδανικό. Όμως είναι αναγκαίο να μάθουμε να αποδεχόμαστε τις αντιφατικές επιθυμίες μας ως μέρος της φύσης μας αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες μέσα στο γάμο.

Ο στόχος του γάμου είναι να βρούμε έναν έσο όρο ανάμεσα στην απαίτηση και προσφορά ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό των ενστίκτων. Ο γάμος πρέπει να είναι μια σχέση που να βασίζεται στη δίκαιη αμοιβαιότητα σε κάθε επίπεδο. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΦΩΤΕ***** ****
12:37 Παρασκευή 29/08/2014
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία μέσω της ιστοσελίδας σας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματά μας Είμαι παντρεμένη περίπου 8 χρόνια και έχω έναν γιο 7 ετών Δυστυχώς τον Ιανουάριο του 2012 ο σύζυγός μου έμεινε άνεργος και ανέλαβα εγώ ολόκληρη την ευθύνη για την διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού Μέχρι εκείνη την στιγμή δουλεύαμε και οι δύο και εγώ έδινα σχεδόν ολόκληρο τον μισθό μου στο σύζυγο ο οποίος είχε την διαχείριση με την πλήρη εμπιστοσύνη μου Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ σπάταλος και παρορμητικός στα έξοδα που έκανε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στα δάνεια που έπρεπε να πληρώνουμε Βεβαίως νοιώθω οτι έχω και εγώ την ευθύνη μου γιατι μέχρι τότε από την πολύ εμπιστοσύνη ήμουν τελείως αδιάφορη Ο σύζυγός μου δεν χώνεψε ποτέ το γεγονός ότι του αφαιρέθηκε το πορτοφόλι της οικογένειας χωρίς όμως ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας και με κατηγορεί συνεχώς ότι είμαι τσιγγούνα και ότι δεν αναποκρίνομαι όπως πρέπει στις ανάγκες του σπιτιού Θέλω να βεβαιώσει ότι εγώ έχω μειώσει τα προσωπικά μου έξοδα στο ελάχιστο και κάνω ότι μπορώ να μην λείπει τίποτα από την οικογένειά μου Ακόμα και το γεγονός ότι είχε χαρτζιλίκι 200 ευρώ κάθε μήνα για τα προσωπικά του έξοδα δηλαδή τα τσιγάρα και τις βραδυνές εξόδους του σημειώνω ότι μέρα παρά μέρα επιστρέφει στο σπίτι το πρωί το θεωρούσε υποχρέωσή μου και μάλιστα τα χρήματα του φαινόνταν λίγα Τον τελευταίο χρόνο 2014 δουλεύει σε κάποια εταιρία λίγες όμως ώρες και ο μισθός του κυμαίνεται από 300 εώς 450 ευρώ ανάλογα τις ώρες που δουλεύει κάθε μήνα όμως και πάλι δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμβάλλει οικονομικά στην οικογένεια Ολο δε το διάστημα που ήταν άνεργος εγώ ποτέ δεν του ζήτησα να προσπαθήσει να βρει κάπου δουλειά προσπαθώντας να μην τον κάνω να αισθανθεί άσχημα και να μην τον προσβάλω και γενικά ήμουνα πολύ προσεκτική μαζί του όμως με πολύ μεγάλο προσωπικά κόστος και πολλά ξεσπάσματα από μέρους μου για άσχετα θέματα Τώρα όμως αισθάνομαι οτι έχει καταλήξει πια να με εκμεταλεύεται και ότι οποιοδήποτε συναίσθημα είχα γι αυτόν έχει εξαφανισθεί Ομως θέλω ακόμα να προσπαθήσω για τον γάμο μου αν και τα προβλήματά μας δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης δηλαδή δεν είναι μόνο αυτά που προανάφερα Πώς θα μπορούσα να τον κάνω να καταλάβει τις ευθύνες του μέσα στην οικογένεια χωρίς να έρθουμε στην τελική προστριβή Πού κάνω λάθος συγνώμη για το μέγεθος της ερώτησης Σας ευχαριστώ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ