Τι είναι η βρογχίτιδα και πώς προκαλείται;

27 Σεπτεμβρίου 2013

Η βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, που σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά υποτροπιάζει. Δεδομένου ότι η ερεθισμένη μεμβράνη διογκώνεται και γίνεται παχύτερη , στενεύει ή κλείνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων , με αποτέλεσμα τη δύσπνοια που συνοδεύεται από βήχα με φλέγματα. Άτομα με άσθμα μπορεί να εμφανίσουν ασθματική βρογχίτιδα, μια φλεγμονή της βλεννογόνου των βρόγχων.

Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για βήχα και την παραγωγή φλέγματος που συνοδεύουν κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση είναι ιογενής αλλά σε κάποιες άλλες προκαλείται από βακτήρια. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια σοβαρή μακροχρόνια διαταραχή που συχνά απαιτεί τακτική ιατρική θεραπεία.

Αν είστε καπνιστής και εμφανίσετε οξεία βρογχίτιδα , θα είναι δυσκολότερο να ανακάμψετε. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα , υπάρχει περίπτωση να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιας βρογχίτιδας . Στους χρόνιους καπνιστές  , οι πνεύμονες είναι  ευάλωτοι σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των αεραγωγών των πνευμόνων . Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους της ΧΑΠ . Η άλλη κύρια μορφή της ΧΑΠ είναι το εμφύσημα . Και οι δύο μορφές της ΧΑΠ καθιστούν δύσκολη την αναπνοή του ασθενούς .

Η οξεία βρογχίτιδα είναι συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά χωρίς ιατρική βοήθεια . Ωστόσο , εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν, υψηλό πυρετό , ή αν φτύνετε αίμα , θα πρέπει άμεσα να δείτε το γιατρό σας . Επίσης, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή αν έχετε πόνο στο στήθος. Εάν πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα , έχετε προβλήματα με την καρδιά σας καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων και λοιμώξεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Τι προκαλεί την βρογχίτιδα;

Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως προκαλείται από διάφορες λοιμώξεις των πνευμόνων , το 90% των οποίων είναι ιογενούς προέλευσης . Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της οξείας βρογχίτιδας , που αποδυναμώνουν και ερεθίζουν τους αεραγωγούς, με την  πάροδο του χρόνου , μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια βρογχίτιδα .Η κύρια αιτία είναι το βαρύ κάπνισμα , το οποίο ερεθίζει τους βρόγχους και τους αναγκάζει να παράγουν υπερβολική βλέννα . Τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδεινώνονται από τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και άλλων ρύπων της ατμόσφαιρας .

Οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να εμβολιάζονται ενάντια στον πνευμονιόκοκκο και στον ιό της γρίπης. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό τμήμα της συνολικής θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσει χρειάζεται  οξυγονοθεραπεία.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
aris***** ****
03:15 Δευτέρα 30/09/2013
γεια σασ Ειμαι 41 ετων Καπνιζα 21 χρονια Το τελευταιο διαστημα που καπνιζα ψυλοειχα δυσπνοια και εκοψα το τσιγαροΕχει τωρα 20 μερεσ που δεν καπνοιζωκαιτο προβλημα ειναι το εξησ Τησ προτεσ 10 μερεσ που δεν καπνοιζα πραγματι ειδα θεαματικη διαφορα πανω μου σε αναπνοει αντοχη κτλΕχει τωρα 89 μερεσ που παρατηρισα ποσ οταν δεν κινουμε αρκετα η δεν περπαταω εχω δυσπνοια Επισησ βλεπω ποσ δεν εχω ουτε φλεγματα για να καθαρισουν οι πνευμονεσ Δυσπνοια δεν εχω σε ολη την διαρκεια τησ ημερασ αλλα ειναι σχεδον καθε μερα Επισησ παρατηρω οτι θελω να βγαλω τα φλεγματααλλα δεν μπορω Ακομα παρατηρω ποσ οταν βγαζω φλεγμα πολεσ φορεσ εχει κατι μαυραδιακαι αλλεσ φορεσ το φλεγμα ειναι σαν να κολαει στον νεροχυτη Δηλαδη τησ προτεσ 10 μερεσ που δεν καπνιζα ημουν πολυ καλα τησ επομενεσ 810 μερεσ παρατηρω ποσ οταν δεν κανω αρκετη κινιση περπατημαεργασια παλι εχω δυσπνοια Θελω λοιπον αν γινεται τη γμωμη σασ τη συμβουλη σασΕπισησ αν καποια φαρματα για την αποβολη του φλεγματοσ βοηθανε οποσ το bisolvonΤελοσ ειμαι 170 υψοσ και ειμαι 98 κιλα Δεν ξερω αν τα κιλα παιζουν ρολοΠεριμενω αν γινεται μια απαντιση ευχαριστω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...