Γιατί η περίοδός μου διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες;Πρέπει να ανησυχώ;

27 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτημα αναγνώστριας: Είμαι 19 ετών και θα ήθελα να μου πείτε αν η διάρκεια της περιόδου μου θεωρείται φυσιολογική. Η περίοδός μου διαρκεί 4 ημέρες, όπου τις δύο πρώτες η ποσότητα αίματος είναι κανονική ενώ τις άλλες δύο με λιγότερο αίμα. Μερικές φορές η 4η ημέρα περιόδου μπορεί να μην υπάρξει. Ο κύκλος μου είναι φυσιολογικός 28 ημέρες συνήθως με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω (2 ημέρες). θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα γυναικολογικό ή ακόμα και πρόβλημα γονιμότητας στο μέλλον. Δεν έχω πάει σε γυναικολόγο καμία φορά.  Επίσης δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο το ότι δεν έχω ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση. Έχω πολύ άγχος με αυτό το θέμα γιατί ακούω από φίλες ότι η δικιά τους περίοδος κρατάει και 7 ημέρες και η δικιά μου τόσο λίγο .

 

Απαντά ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

 

Η μέση διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου μίας γυναίκας κυμαίνεται συνήθως από 21 έως 35 ημέρες με πιο συχνή μέση διάρκεια τις 28 ημέρες. Αποκλίσεις λοιπόν 1-2 ημερών είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά ακόμα και ακανόνιστες περίοδοι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα συνδέονται με κάποιο παθολογικό πρόβλημα της γυναίκας. Η διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή της ροής αίματος κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 7 ημέρες.

Οι πρώτοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι μίας γυναίκας, δηλαδή για τα πρώτα χρόνια της αναπαργωγικής της ζωής, μπορεί να μην είναι σταθεροί και συχνά είναι μεγαλύτεροι σε διάρκεια. Συνήθως με την πάροδο των ετών ο εμμηνορυσιακός κύκλος γίνεται πιο σταθερός. Μερικές γυναίκες μπορεί ωστόσο να έχουν πιο άστατο κύκλο, να έχουν πιο «βαριά» ή πιο «ελαφριά» περίοδο, ενω μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν και πολύ επώδυνες περιόδους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι παραλλαγές του φυσιολογικού και δεν υπάρχει κανένας πρόβλημα για τη γυναίκα. Ένας σταθερός κύκλος λοιπόν, συνήθως συνεπάγεται και ωορρηξία που είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα κάθε γυναίκας. Η επίτευξη μίας κύησης βέβαια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες τόσο από τη μεριά της γυναίκας όσο και από τη μεριά του άνδρα, όμως ένας σταθερός κύκλος είναι ένα πολύ καλό στοιχείο.

Κάθε νέα γυναίκα, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρώσει τη σεξουαλική της ζωή καλό είναι να επισκέπτεται το γυναικολόγο της και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής γυναικολογικής ιατρικής (όπως είναι π.χ. το εμβόλιο του HPV) αλλά και για θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής υγείας (όπως για παράδειγμα προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), πράγματα που πιθανώς να της φανούν χρήσιμα στο άμεσο μέλλον.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ευαγ***** ****
14:57 Παρασκευή 13/06/2014
καλησπέρα σας κι απο εμέναείμαι 30 ετών με σταθερή περιοδο 2829 ημερώνείχα πάντα αρκετό αίμα στην περίοδοπεροσσότερο απ το κανονικό τουλάχιστον για τις πρώτες 3 ημέρεςαυτό το μήνα μου ήρθε την 25η ημέραέκανα όμως πριν εξετάσεις στον γυναικολόγο μου οι οποιές ήταν πεντακαθαρεςκολπικό υπέρυχο και παπ δηλαδήλοιπόν σήμερα είμαι στην 4η μέρα και έχω αρκετο αίμα ενω χθες ειχα πολυ λίγοφοβήθηκαμήπως επειδή δεν είχα πολύ αίμα χθές εχω σήμερα στην 4η ημέραίσως κανω γελοία ερώτηση αλλα ειμαι λίγο φοβιτσιάραευχαριστώ
ΓΕΩΡ***** ****
12:44 Παρασκευή 28/03/2014
Γεια σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για ένα θέμα που με απασχολεί πολύ Η πρώτη μου ερ ήταν στα 12 μου χρόνια από τότε μέχρι και σήμερα που είμαι στα 23 μου χρόνια έχω κύκλο 2930 ημερών και πάντα 67 ημέρες και όλες τις μέρες όχι πάρα πολύ αίμα αλλά ούτε και καθόλου Αυτόν τον μήνα αδιαθέτησα αλλά η εμφάνιση του αίματος ήταν με ζόρι 2 μέρες Αυτό που μπορεί να οφείλεται Πρέπει να ανησυχήσω περισσότερο
Δημή***** ****
15:52 Πέμπτη 27/02/2014
Η κοπέλα μου είναι 165 και κάναμε σεξ για πρώτη φορά στις 2312014 δλδ πριν ένα μήνα περίπου Επίσης κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις ξέρω λάθος αλλά εν γένει δύσκολο στη πράξη να ακολουθούμε πάντα τον σωστό τρόπο Πάντως μπορώ να πω με σιγουριά ότι προσέχουμε και δεν έχω τελειώσει ποτέ εντός του κόλπου Ο κύκλος της άρχισε να σταθεροποιείται τον Σεπτ Ήμουν ο πρώτος της και επειδή υπάρχουν κάποια συμπτώματα θα ήθελα να πάρω κάποια γνώμη από έναν ιδικό Εδώ και καιρό κάνει παράπονα ότι πονάει χαμηλά στην κοιλιά περίπου από την πρώτη επαφή αλλά όχι σε καθημερινή βάση μάλλον μετά από σχεδόν κάθε επαφή Υπήρξε και ένα διάστημα περίπου 2 βδομάδες μετά την πρώτη επαφή που μαζί με τους σφάχτες χαμηλά στην κοιλιά ένιωθε ζαλάδες κόπωση αναγούλες πόνο στη μέση κτλ φοβηθήκαμε για πιθανή εγκυμοσύνη αλλά τελικά στις 17 Φλεβάρη της ήρθε περίοδος η προηγούμενη περίοδος ήταν στις 18 Γεννάρη αλλά διαταραγμένη Είχε πάρα πολύ αίμα πράγμα που δεν το είχε πάθει ξανά και έντονο πόνο που και πάλι δεν το είχε πάθει ξανά Επειδή ο πόνος ήταν μεγάλος πήρε ντεπόν και η ροή σταμάτησε Μου είπε ότι αποφεύγει τα παυσίπονα γιατί σταματάνε τη ροή για μία μέρα Τελικά η ροή σταμάτησε και δεν συνεχίστηκε πάλι δλδ η περίοδος κράτησε μια μέρα Χθες στις 262 μου είπε ότι έχει πάρα πολλά υγρά προς το μπέζ άοσμα και πηχτά και πάλι δεν το είχε ξανά στο παρελθόν Υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ