Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το άγχος

3 Οκτωβρίου 2013

Αναγνωστριά μας αναρωτιέται: 

Καθημερινά έχω μόνιμο άγχος και φοβίες. Νιώθω να πνίγομαι και έχω συχνά πονοκεφάλους. Σκέφτομαι συνέχεια αρνητικά πράγματα και ότι όλα είναι μαύρα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Πώς μπορώ να αλλάξω;

Κωνσταντίνα 

Αγαπητή αναγνώστρια απευθύναμε το ερώτημά σας στην συνεργάτιδά μας, Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγο. 

Ένας τρόπος να αλλάξει είναι να κάνει διαφραγματικές αναπνοές δηλαδή κάθε πρωί που ξυπνάει να παίρνει βαθιές αναπνοές, να φουσκώνει την κοιλιά της με αέρα και έπειτα να εκπνέει αργά. Είναι μια αρκετά αποτελεσματική άσκηση που μπορεί να επαναλαμβάνει καθημερινά. 3 με 5 τέτοιες αναπνοές την ημέρα αρκούν για να μειώσει το στρες. Επίσης, πολύ βοηθητική είναι και η γιόγκα αλλά και γενικότερα η σωματική άσκηση.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αντιμετωπίζει τη ζωή. Αρχικά πρέπει να αλλάξει την αρνητική σκέψη της, γιατί η αρνητική σκέψη είναι που προκαλεί και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει. Και βέβαια, προκαλεί και σωματικά συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές σκέψεις; Κάθε φορά που σκέφτεται κάτι άσχημο θα πρέπει να βάζει τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση και να σκέφτεται: Ισχύει αυτό το πράγμα; Τι πραγματικά ισχύει; Και έπειτα θα πρέπει να αντικαθιστά αυτή τη σκέψη με μια πιο ρεαλιστική. Και αυτή τη νέα σκέψη, σταδιακά θα την κάνει και πιο ρεαλιστική.

Όταν κάποιος έχει έντονο στρες πολύ συχνά παρατηρούνται και πονοκέφαλοι όπως και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρουσιάζονται. Είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που διεγείρεται και αυτό προκαλεί μια πλειάδα αντιδράσεων στον οργανισμό που πιο συχνά εμφανίζονται με τη μορφή πονοκεφάλων. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει κανείς λόγω στρες είναι

Ταχυκαρδίες

Να νιώθει έντονο τον χτύπο της καρδιάς

Ταχύπνοια- Λαχάνιασμα

Εφίδρωση κυρίως στα χέρια

Δερματικές παθήσεις διαφόρων ειδών όπως εξανθήματα

Πόνους στο στομάχι.

Δυσκοιλοίτητα

Τάση προς έμετο

Μυοσκελετικά προβλήματα, όπως αυχενικό, πόνοι στη μέση, ξαφνικοί πόνοι

Κούραση και αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας

Χαμηλή λίμπιντο, πεσμένη ερωτική διάθεση

Γενικότερη δυσαρέσκεια και δυσθυμία. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ