Λιποδιαλυτικές τροφές: Δες ποιες καίνε τα λίπη

<p><span style="font-size: small;"><strong>Λιποδιαλυτικές τροφές: Δες ποιες καίνε τα λίπη</strong></span></p>
<p>Κανένα τρόφιμο δεν διαθέτει την ιδιότητα να αδυνατίζει χωρίς δίαιτα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της κατάλληλης διατροφής και της συστηματικής γυμναστικής, κάποιες τροφές μπορούν να προσφέρουν αυτό το «κάτι παραπάνω».</p>
<p><span style="font-size: x-small;"><strong>1. Γαλακτοκομικά:</strong> Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών μειωμένων λιπαρών και επίσης χαμηλών σε νάτριο συντελεί στην προστασία του μυϊκού ιστού και στην αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους.</span></p>
<p><strong>2. Δημητριακά ολικής αλέσεως: </strong>Τα αδρά επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και αμυλούχων υδατανθράκων, τα οποία, επειδή απορροφώνται πιο αργά, διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό.</p>
<p><strong>3. Ινώδη λαχανικά και χόρτα:</strong> Είναι ενεργειακά αραιά τρόφιμα, πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γεμίζουν το στομάχι με λίγες θερμίδες, προκαλώντας έτσι ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού.</p>
<p><strong>4. Όσπρια:</strong> Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορεσμό της πείνας και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.</p>
<p><strong>5. Ξηροί καρποί και σπόροι: </strong>Παρότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αποδίδουν αρκετές θερμίδες, έχουν ευεργετική επίδραση στον έλεγχο της πείνας και στο μεταβολισμό του λίπους, εφόσον δεν υπερκαταναλώνονται.</p>
<p><strong>6. Ψάρια και θαλασσινά:</strong> Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης.</p>
<p><em>Οι έρευνες δείχνουν: Καυτερά μπαχαρικά και γεύματα, άπαχες ζωικές πρωτεΐνες, καφές, τσάι και το παγωμένο νερό μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων.</em></p>
<p><span><strong>Ποια τρόφιμα βοηθούν να χάσω περισσότερο λίπος;</strong></span></p>
<p><strong>Λαχανικά και χόρτα</strong></p>
<p>Αγκινάρα, Βλίτα, Γλιστρίδα, Κάρδαμο, Καρότο, Κολοκύθα, Κολοκυθάκι, Κουνουπίδι, Κρεμμυδάκι, Κρεμμύδι, Λαχανάκια, Λάχανο, Μαϊντανός, Μανιτάρια, Μαρούλι, Μπάμιες, Μπρόκολο, Παντζάρι, Πιπεριές (ιδίως οι καυτερές, Πράσα, Ραδίκια, Ραπανάκι, Ρόκα, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Σπαράγγι, Σταμναγκάθι, Τσουκνίδα, Φασολάκια</p>
<p><br /><strong>Πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών</strong></p>
<p>Αρακάς, Βρόμη, Γλυκοπατάτα, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, Καλαμπόκι, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσι, Κριθάρι, Μούσλι (άψητο), Ξινόχοντρος, Όσπρια (καλή πηγή πρωτεϊνών), Παξιμάδι κριθαρένιο, Πλιγούρι, Ρύζι καστανό, Σίκαλη, Τραχανάς, Φύτρες δημητριακών, Χαρούπι, Ψωμί πιτυρούχο</p>
<p><strong>Ζωικές πηγές ασβεστίου*</strong></p>
<p>Γάλα Γιαούρτι. Κεφίρ Ξινόγαλο, Σαρδέλες και ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα</p>
<p><strong>Λίπη και έλαια</strong></p>
<p>Αβοκάντο, Βούτυρο αμυγδάλου, Βούτυρο καρύδας, Έλαιο MCT, Ελαιόλαδο ωμό, Ελιές ανάλατες, Iχθυέλαιο, Κρόκος αβγού, Λινέλαιο ωμό, Σησαμέλαιο, Ταχίνι, Φιστικοβούτυρο</p>
<p><strong>Φρούτα</strong></p>
<p>Ακτινίδιο, Ανανάς, Αχλάδι, Βατόμουρα, Βερίκοκο, Γκρέιπφρουτ, Δαμάσκηνο, Κεράσι, Κράνα, Λεμόνι, Μάνγκο, Μήλο, Πορτοκάλι, Ρόδι, Σταφίδα μαύρη, Φράουλα</p>
<p><strong>Πηγές πρωτεϊνών</strong></p>
<p>Ασπράδι αβγού, Θαλασσινά, Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), Ρεβίθια, Σόγια, Φάβα, Φακές, Φασόλια, Ψάρια (ιδίως: τόνος βακαλάος, σαρδέλες, σκουμπρί και σολομός), Ψαχνό πουλερικών και κόκκινων κρεάτων (προτιμότερο από ζώα ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής εκτροφής)</p>
<p><strong>Ροφήματα</strong></p>
<p>Αφεψήματα βοτάνων (λουίζα, σημύδα κ.ά.), Ζωμοί και χυμοί λαχανικών (π.χ. παντζαριού), Κακάο, Καφές, Τσάι, Χυμός βατόμουρων, Χυμός γκρέιπφρουτ, Χυμός ροδιού</p>
<p><strong>Ξηροί καρποί &amp; σπόροι</strong></p>
<p>Αμύγδαλα, Ηλιόσπορος, Καρύδια, Κολοκυθόσπορος, Κουκουνάρι, Λιναρόσπορος, Σουσάμι, Σπόροι Chia, Φιστίκια</p>
<p><strong>Διάφορα</strong></p>
<p>Ανθοί λουλουδιών, Βανίλια, Δεντρολίβανο, Κανέλα, Κρόκος (ζαφορά), Μαστίχα, Μουστάρδα, Μπούκοβο, Ξύδι άσπρο, Πάπρικα καυτερή, Πιπέρι καγιέν, Ρίγανη, Σάλτσα τσίλι και Τζίντζερ!</p>
<p>*Χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο</p>

Σχετικά άρθρα