Τι πρέπει να γνωρίζω για την παιδική παχυσαρκία

10 Οκτωβρίου 2013

Ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται . Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι εφήβοι και ενήλικες , βάζοντας τους σε κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών , όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη αργότερα στη ζωή. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν το άγχος , τη θλίψη , και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση .

Τι προκαλεί παχυσαρκία στα παιδιά;

Τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα και παχύσαρκα για διάφορους λόγους . Οι πιο κοινές αιτίες είναι γενετικοί παράγοντες , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες , ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων . Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το υπερβολικό βάρος προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση, όπως ένα ορμονικό πρόβλημα . Μια φυσική εξέταση και κάποιες εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα μιας ιατρικής κατάστασης ως αιτία για την παχυσαρκία .

Δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας θα γίνουν υπέρβαρα. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέλφια είναι υπέρβαροι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται με κοινές συμπεριφορές της οικογένειας, όπως διατροφικές συνήθειες και συνήθειες σωματικής δραστηριότητας .

Η συνολική διατροφή ενός παιδιού και το επίπεδο δραστηριότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βάρους του παιδιού. Σήμερα, πολλά παιδιά ξοδεύουν πολύ χρόνο να είναι ανενεργά . Για παράδειγμα, το μέσο παιδί δαπανά περίπου τέσσερις ώρες κάθε ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση. Καθώς οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ο αριθμός των ωρών της αδράνειας μπορεί να αυξηθεί.

Ποιες νόσοι θέτουν τα παχύσαρκα παιδιά σε κίνδυνο;

1. Η υψηλή χοληστερόλη

2. Η υψηλή αρτηριακή πίεση

3. Η πρόωρη καρδιακή νόσος

4. Ο διαβήτης

5. Τα προβλήματα οστών

6. Δερματικές παθήσεις όπως εξανθήματα από θερμότητα , μυκητιασικές λοιμώξεις και ακμή

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;

Το καλύτερο πρόσωπο για να σας πει εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο είναι ο γιατρός του παιδιού σας . Προκειμένου να καθοριστεί εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, ο γιατρός θα μετρήσει το βάρος και το ύψος του παιδιού σας και θα υπολογίσει το δείκτη μάζας του σώματος.

Πώς μπορώ να βοηθήσω υπέρβαρο παιδί μου ;

Εάν έχετε ένα υπέρβαρο παιδί , είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι θα είστε υποστηρικτικοί. Τα συναισθήματα των παιδιών για τον εαυτό τους συχνά βασίζονται σε συναισθήματα των γονιών τους γι 'αυτούς , και αν δεχτείτε το παιδί σας σε οποιοδήποτε βάρος , θα είναι πιο πιθανό να αισθάνεται καλά εκείνο για τον εαυτό του. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για το βάρος τους , επιτρέποντάς τους να μοιράζονται τις ανησυχίες τους μαζί σας .

Πως μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλακεί όλη οικογένεια σε υγιείς συνήθειες , αλλά και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας της οικογένειας. Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι οι εξής:

1.Ακολουθείστε το παράδειγμα - Αν τα παιδιά σας είναι σωματικά δραστήρα και διασκεδάζουν , είναι πιο πιθανό να είναι ενεργά και να παραμείνουν ενεργά για το υπόλοιπο της ζωής τους .

2.Κάντε οικογενειακές δραστηριότητες όλοι μαζί που παρέχουν σε όλους άσκηση , όπως το περπάτημα , η ποδηλασία και ή κολύμβηση .

3.Να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες του παιδιού σας – Τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένες δραστηριότητες . Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει τις σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνει και που δεν είναι ενοχλητικές ή πολύ δύσκολες.

4.Κάντε μια προσπάθεια να μειώσετε το χρόνο που περνάτε και εσείς και το παιδί σας σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση ή τα βιντεοπαιχνίδια.

Όποια προσέγγιση κι αν επιλέξουν οι γονείς να λάβουν σχετικά με το υπέρβαρο παιδί τους, ο σκοπός δεν είναι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή να φανούν σαν αγγαρεία , αλλά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που δίνονται σε εσάς και στην οικογένειά σας πρέπει να είστε ενεργοί και υγιείς .


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ