Έντονο άγχος και ανασφάλειες: Πώς ξεπερνιούνται;

11 Οκτωβρίου 2013

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 

"Νιώθω πως έχω γίνει αντικοινωνική και πως δεν μπορώ να εκφράσω στους άλλους τα συναισθήματά μου. Παλιότερα ήμουν πιο κοινωνική και χαρούμενη τώρα περνάω τον περισσότερο χρόνο κλεισμένη στο σπίτι μόνη βυθισμένη σε σκέψεις. Όταν ήμουν μικρή και οι γονείς μου μετακόμιζαν έπασχα απο τριχοτιλομανία. Τώρα γενικά έχω άγχος και ανασφάλειες και είμαι πολύ σφιγμένη... Πώς να ξαναγίνω κοινωνική και χαρούμενη;

Αγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στην Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάντια Μπεργιαννάκη -Δερμιτζάκη.

Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει πάνω από τρεις εβδομάδες πρέπει να πάει σε έναν ειδικό γιατρό. Και γι αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός γιατρός είναι συνήθως ο ψυχίατρος. Αυτός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστεί αυτή η γυναίκα και να νιώσει καλύτερα.Μπορεί να χρειαστεί και συμβουλευτική ψυχοθεραπευτική ίσως και φαρμακευτική αγωγή.

Όσον αφορά την τριχοτιλομανία, είναι όντως μια δύσκολη κατάσταση.  Περιγράφεται ως το τράβηγμα των τριχών (κυρίως του τριχωτού της κεφαλής) και μπορεί να  προκαλέσει ακόμα και απώλεια μαλλιών. Είναι μια διαταραχή ψυχαναγκαστικού τύπου που κάποιες φορές προκαλείται και από το έντονο άγχος. Και εδώ χρειάζεται η αντιμετώπιση από ειδικό ψυχίατρο Δεν ξέρουμε ακριβώς τα αίτιά της υπάρχουν διάφορες επιστημονικές απόψεις σχετικά με το τι την προκαλεί. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ