Κοινωνικό άγχος: Γιατί φοβάμαι τα πολυσύχναστα μέρη;

18 Οκτωβρίου 2013

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Έχοντας μελετήσει τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα σας για το κοινωνικό άγχος θα ήθελα να μάθω πως μπορεί κανείς να ελέγξει την ένταση που αισθάνεται όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστα μέρη καθώς κ το άγχος που βιώνει όταν πρόκειται να γνωρίσει καινούρια πρόσωπα.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος, Δημήτρης Κατσαρός.

Αυτό που πρέπει να προσδιορίζει είναι τι θέλει από έναν άνθρωπο όταν προσεγγίζει έναν άνθρωπο. Τι ζητά, να τον ενθουσιάσει; Να συνεργαστεί μαζί του; Να κάνει φλερτ; Να συγκεκριμενοποιηθεί ο στόχος αι αυτή η ένταση σιγά σιγά θα παρατηρήσει ότι θα αρχίσει να μειώνεται. Αλλά θα ήταν πιο βέβαιο να απαντήσει κανείς για τον έλεγχο της έντασης αν ήταν γνωστό το τι ζητά από τους νέους ανθρώπους που γνωρίζει.

Όταν έχουμε ξεκάθαρο το σκοπό μειώνεται αισθητά και μπορεί αν εξαφανιστεί και τελείως ανάλογα με την επίτευξη του στόχους.

Τώρα, για να νιώσει ένας άνθρωπος πιο άνετος στην προσέγγιση καινούργιων ανθρώπων πρέπει να έχει υπόψην του ότι πρέπει να είναι ανοιχτός στην επικοινωνία. Ακόμα και αν δεν έχουμε την καλύτερη διάθεση, ακόμα και αν νιώθουμε ότι θα ικανοποιήσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θα βγούμε, πρέπει να το προσπαθούμε. Μπορεί οι άλλοι να μας διασκεδάσουν, να μας φτιάξουν τη διάθεση και να θελήσουμε και εμείς να φτιάξουμε τη διάθεση των άλλων. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι κοινωνικές συναναστροφές και οι γνωριμίες χρειάζονται το χρόνο τους, δεν πρέπει να προσπαθούμε να πιέζουμε τις καταστάσεις και να προσπαθούμε να αφήσουμε να ρέουν. Ακόμα και την αμηχανία, τη σιωπή είναι καλό να την αφήσουμε να υπάρχει. Μπορεί ο συνομιλητής μας να την διαχειριστεί και να μας εκπλήξει. Ας είμαστε ανοιχτοί στην έκπληξη και ας μην αγχωνόμαστε.

Σχετικά με τα πολυσύχναστα μέρη… Το κοινωνικό άγχος έχει σχέση με την έννοια της μάζας. Πολλές φορές τη βλέπουμε ακαθόριστη, ασαφή ότι θα μας καταπιεί, ότι δεν υπάρχουμε σαν οντότητες μέσα σε αυτή. Χάνουμε την ατομικότητά μας, σκεφτόμαστε ότι είμαστε ίδιοι, φοράμε τα ίδια ρούχα, την ίδια τσάντα… αυτό είναι αφομοιωτικό και είναι φυσικό να μας κάνει να αισθανόμαστε δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό το πράγμα μπορεί να το καταπολεμήσει κανείς αρχικά παρατηρώντας το. Να σκεφτεί στα πολυσύχναστα μέρη ότι δεν είναι ο μόνος που το νιώθει, αυτό το συναίσθημα είναι αρκετά συχνό, το να νιώθουμε μια δυσφορία να αναπτύσσουμε άμυνες… Ας το παρατηρεί και σιγά σιγά να το μεταποιεί σε κάτι πιο θετικό. Η μάζα έχει τα επιμέρους στοιχεία της, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ο καθένας με την μοναδική προσωπικότητά του. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ