Πώς θα ξεπεράσω την κατάθλιψη μετά τον χωρισμό;

29 Οκτωβρίου 2017
Δεν υπάρχουν όμορφοι χωρισμοί. Το να χωρίζεις με τον σύντροφο σου έχει λύπη, απογοήτευση, στεναχώρια, ίσως φόβο για το πώς θα είναι η ζωή μετά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο χωρισμός είναι αναμενόμενος ή επιθυμητός, παρά την όποια ανακούφιση, διακινούνται πολλά και έντονα συναισθήματα.

Γράφει η ψυχολόγος, Έρα Μουλάκη 


Μπορεί το τέλος μιας σχέσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη;
Συνήθως μετά από ένα χωρισμό βιώνει κανείς μια περίοδο μεγάλης θλίψης και ενδεχομένως μελαγχολίας. Οι αλλαγές στην προσωπική και διαπροσωπική ζωή είναι φυσικό να φέρνουν και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.
 
Ο χωρισμός αυτός καθ' αυτός δεν προκαλεί κατάθλιψη. Είναι η προσωπικότητα του ατόμου και ο τρόπος που βιώνει τον κάθε χωρισμό,   που αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την όποια αντίδραση. Καθώς επίσης το συναισθηματικό δέσιμο που υπήρχε με τον άνθρωπο αυτό αλλά και η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου, δηλ. αν υπάρχει οικογένεια, φίλοι,  που μπορούν να μας συμπαρασταθούν. Σαφώς και θέματα υγείας ή έλλειψης εργασίας είναι παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που μόλις χώρισε;
Συνήθως η θλίψη και η στεναχώρια είναι έντονη και είναι αναμενόμενη. Επίσης, υπάρχουν διαταραχές στον ύπνο, στην διατροφή, ξεσπάσματα θυμού ή κλάματος. Όμως ακόμα δεν μιλάμε για κατάθλιψη αλλά για ένα φυσικό μηχανισμό του ανθρώπου που μπαίνει σε λειτουργία, ώστε να αποδεχτεί το δυσάρεστο γεγονός. Είναι συνήθως μια παροδική περίοδος προσαρμογής του ατόμου στην νέα τάξη πραγμάτων, στην νέα κατάσταση, κατά την διάρκεια της οποία προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, κάποιες σταθερές ή ακόμα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας, αυτή τη φορά όμως μόνος του/της.

Μπορεί κανείς να μιλήσει για κατάθλιψη, όταν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό της προσαρμογής στη νέα κατάσταση και ο χωρισμένος/-η συνεχίζει να έχει έντονα τα παραπάνω συμπτώματα. Πάντα σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο γεγονός. 

Με άλλα λόγια, αλλιώς αξιολογούμε κάποια συμπτώματα που ακολουθούν ένα χωρισμό μιας μακροχρόνια σχέσης 4-5 χρόνων ή μετά από μία συμβίωση και αλλιώς ένα εφηβικό έρωτα που όμως αφήνει το άτομο σε μια κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης. Εξίσου σημαντικό είναι το πως αισθάνεται ο καθένας, ποια είναι η υποκειμενική του άποψη για το πώς βιώνει τον χωρισμό και αν αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.
 
Τρόποι αντιμετώπισης ενός χωρισμού:
Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να χωνέψει το γεγονός του χωρισμού, ειδικά αν δεν ήταν δική μας απόφαση, να μας επιτρέψουμε να έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα και να αντέξουμε να κάνουμε ένανπροσωπικό απολογισμό της σχέσης. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε τι ρόλο είχαμε σ’ αυτή τη σχέση και αν τελικά μας ικανοποιούσε. Είναι σημαντικό αυτό το στάδιο γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν εναγωνίως για απαντήσεις («γιατί να με χωρίσει», «γιατί δεν μ’ αγαπάει πια») και μένουν γαζωμένοι στο παρελθόν και σε αναρίθμητα αν («αν είχα φερθεί διαφορετικά, αν είχα πει εκείνο, αν δεν προσπαθούσα να…»).

Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας νοιάζονται και μπορούν να αντέξουν τη θλίψη μας  χωρίς να μας πιέζουν λέγοντας «ακόμα το σκέφτεσαι; πάει πέρασε ξεπέρασε το!» «βγες να γνωρίσεις κανέναν/καμία άλλη» και να μας συμπαρασταθούν.

Εργασιοθεραπεία και Χωρισμός
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της εργασιοθεραπείας. Δηλαδή κάποιος να 'πέφτει με του μούτρα στη δουλειά', είναι λίγο σα να προσπαθεί να βρει διέξοδο, να διοχετεύσει την ενέργεια του σε κάτι εποικοδομητικό και αποδοτικό. Ακόμα συστήνεται από πολλούς συμβούλους ή ψυχολόγους σαν ένας τρόπος αφ' ενός να ξεφύγει κανείς από την επώδυνη σκέψη του γεγονότος, στην προσπάθεια να βρει γιατί και πως συνέβησαν τα πράγματα και αφ' ετέρου συχνά, προτείνεται σαν ένας τρόπος ενδυνάμωσης του εγώ και της αυτοπεποίθησης του ατόμου, που έχει σοβαρά κλονιστεί μετά το χωρισμό ή και την απόρριψη.

Είναι αναμενόμενο να θέλει κανείς το χρόνο του για να ξαναβρεί κάποιες σταθερές στο προσωπικό και συναισθηματικό του τομέα, όπως επίσης είναι εξίσου λογικό να προσπαθήσει να τονώσει κανείς την αυτοπεποίθηση του μέσα από το επάγγελμα και την εργασία. Όμως δεν είναι επιθυμητό να προσπαθήσει κανείς να αγνοήσει τα πιθανά προβλήματα, ανησυχίες και φοβίες που έχει, υπερτονίζοντας την σημασία της εργασίας και την επαγγελματική καταξίωση.
 
Βιβλιοθεραπεία και Χωρισμός
Ένας άλλος τρόπος που σε κάποιους προσφέρει παρηγοριά και ανακούφιση, είναι η βιβλιοθεραπεία. Πέρα από διάφορα βιβλία αυτοβοήθεια που προτείνουν πρακτικές λύσεις σε θέματα χωρισμού και σχέσεων, η ανάγνωση είναι για πολλούς ένας τρόπος είτε να μαθαίνουν νέα πράγματα για τον εαυτό τους είτε να ξεφεύγουν μέσα από τις ιστορίες άλλων. Αν κάποιος αγαπάει το διάβασμα, μπορεί να αποδειχτεί μια καλή παρέα μετά από ένα χωρισμό.

Πάνα η υπερβολή κρύβει κινδύνους. Αν κανείς απομονωθεί από την κοινωνική του ζωή και κλειστεί στον χάρτινο κόσμο των βιβλίων, δεν είναι ένα δημιουργικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκολίας.

Ψυχοθεραπεία και Χωρισμός
Τα σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχούν είναι όταν, μετά από πολύ καιρό κα προσπάθεια, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την προηγούμενη σχέση μας, μένουμε να αναπολούμε γεγονότα και καταστάσεις, νιώθουμε στεναχώρια και απελπισία και έχουμε την πεποίθηση πως δεν θ’αγαπήσουμε ξανά, δεν θα ξαναγαπηθούμε ποτέ.

Επίσης, όταν υιοθετούμε έναν τρόπο ζωής μέσα από τον οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα σημαντικά θέματα, που ενδεχομένως ανακύπτουν μέσα από ένα χωρισμό, αντί να τα αντιμετωπίσουμε και να ψάξουμε για λύσεις. Ένας ειδικός μπορεί να μας δείξει τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και τον εαυτό μας και να μας βοηθήσει να ξανα πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, ώστε το άτομο να μην αγνοήσει τα πραγματικά θέματα που καλείται να επιλύσει.

Κάθε εμπόδιο και στεναχώρια μπορούν να είναι για καλό, αν μπορούμε να τα δούμε σαν ευκαιρίες  ωρίμανσης ώστε να μάθουμε κάτι παραπάνω για μας, για τους άλλους και το πώς σχετιζόμαστε μαζί τους.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Elli***** ****
16:33 Τρίτη 21/03/2017
Geia sas vriskomai sthn efhviki hlikia kai Exw xronia apothimeno ena agori me to opoio katafera kai ton ekana na me thelei polu kai hmastan ligo kairo mazi omws prin 2 meres me parathse kai egw panta tha ton thelw ti na kanw Ton thelw pisw
Gewr***** ****
21:47 Τρίτη 28/02/2017
Gia sasProspathw edw kai mines na niwsw kalitera meta apo apotomo xorismo alla den mporw na kataferw kati me apotelesma na kanw kako ston eauto mou athela mouTha ithela tis simvoules sas parakalwEuxaristo
Soph***** ****
12:22 Τετάρτη 22/10/2014
Γειά σας Σας παρακαλώ για τη συμβουλή σας πως να χειριστούμε το χωρισμό των γονιών μας σε ηλικία 75 η μητέρα μου με προβλήματα υγείας και επίσης 76 ο πατέρας μου ο οποίος έχει και ο ίδιος προβλήματα υγείας αλλά είναι αυτός που εγκατάλειψε την μητέρα μας μετά από 55 χρόνια συμβίωσης Στην διάρκεια της συμβίωσης τους ο πατέρας μου είχε πάντοτε επίκαιρες φιλενάδες η μάνα μου το ήξερε και σιωπούσε λόγω του ότι δεν ήταν μορφωμένη σκεφτόταν τα 4 παιδιά της της έφερνε στο σπίτι τα 5 αδέλφια του τα οποία φρόντιζε η μάνα μου διότι ήταν μικρά και οι γονείς του δούλευαν καθώς επίσης φρόντιζε και αυτούς και σιωπούσε για τα παιδιά της από το 1998 ο πατέρας μου μέχρι σήμερα διατηρούσε δεσμό με μια γυναίκα που τώρα είναι 47 χρόνων και μια μέρα πριν 2 μήνες σχεδόν μετά από έντονη συζήτηση που είχε με την μητέρα μου γιατί τους άκουσε να μιλούν στο τηλέφωνο σηκώθηκε και έφυγε από το σπίτι με αποτέλεσμα στην αρχή η μάνα μου να το πάρει σχεδόν καλά αλλά μετά από λίγες μέρες τον δικδικούσε με υστερίες και απειλές για τη ζωής της δεν δεχόταν να δει ψυχολόγο και προχθές μίλησε με τον πατέρα μου αφού προηγουμένως την έπαιρνε στο τηλέφωνο και για να την ηρεμήσει της έλεγε πως δεν μενει μαζί με την κυρία αυτή και πως την αγαπά αλλά πρέπει να ηρεμήσει κλπ σε ένα τηλεφώνημα της είπε να μην την ενδιαφέρει που είναι και είχαμε ξανά ξεσπάσματα υστερίας πήρε το δρόμο και γύριζε για ώρες να την βρει για να την σκοτώσει είμαστε στη δύσκολη κατάσταση ιδίως εγώ που μένω κάτω από το σπίτι της και ζω αυτή τη τραγωδία η συνάντηση έγινε στο σπίτι της αδελφής μου και εκεί κανονίσαμε να ρθεί και κάποιος γνωστός ψυχολόγος τον δέχτηκε μετά από λίγη πίεση του εξιστόρισε όλα τα γεγονότα νιώθει ότι η ζωή της ανήκει στον σύζυγο της και ότι δεν έχει δικαίωμα καμιά μετά από τόσα χρόνια να της τον πάρει και ότι του έχει δώσει και τη ψυχή της και αυτός την πέταξε όπως τα σκυλιά ο ψυχολόγος είπε πως πρέπει να τη δεί ψυχίατρος για να μπορέσει να της δώσει φαρμακευτικη αγωγή να ηρεμήσει αλλά είναι ανένδοτη την πιέσαμε λίγο ότι για να ξαναγίνει συνάντηση με τον πατέρα μου πρέπει να δει ψυχίατρο δέχθηκε αλλά με όρο ότι δεν θα πάρει ψυχοφάρμακα γιατί πιστεύει ότι θα είναι σε κώμα και δεν θα μπορέσει αν δεν έρθει στο σπίτι ο σύζυγος της να εκδικηθεί την άλλη γυναίκα έχομε συνεχώς υστερίες φωνές και είμαστε εγώ και η οικογένεια μου σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση γιατί δεν ακούει κανένα θέλει να κάμει το δικό της δεν ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε πλέον όλη την ημέρα λέει τα ίδια και τα ίδια σε όλους δεν μπρορώ να δεχθώ επισκέψεις στο σπίτι μου γιατί μολίς τους δεί έρχεται να τους τα πει Παρακαλώ για τη συμβουλής σας να σας πω ότι ο πατέρας μου δεν θα επιστρέψει στο σπίτι αλλά τώρα της αφήνει να καταλάβει ότι μπορεί και να το κάνει χωρίς βεβαίως να γίνει αυτό
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ