Μεσολογγίτικη χορτόπιτα με κουρκούτι

21 Οκτωβρίου 2013

Υλικά

Για 8-10 άτομα

Για τη γέμιση
2 κιλά χόρτα σέσκουλα, ζοχοί, σπανάκι, καυκαλήθρες, τσουκνίδα
1 µατσάκι µάραθο
1/3 από το ματσάκι µαϊντανό
1 µατσάκι µυρώνια
200 γραμμάρια φρέσκα κρεµµυδάκια
150 γραμμάρια πράσα
αλάτι
πιπέρι
300 ml ελαιόλαδο

Για τη ζύμη
2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
10 μεγάλες μαύρες ελιές
1 αυγό χτυπημένο
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι

Για το κουρκούτι
1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 1/2 φλιτζάνι μπύρα
'Ενα αυγό
Τρεις κουταλιές του γλυκού λάδι
Λίγο κάρυ
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουµε, πλένουµε και κόβουµε τα χόρτα μαζί με τα µυρωδικά σε µεγάλα κοµµάτια, τα κρεµµυδάκια και τα πράσα σε µικρά. Τα αλατοπιπερώνουµε και τα αφήνουµε 2 ώρες να µαραθούν. Τα στύβουµε και τα αφήνουµε να στραγγίξουν.

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε 2 κούπες αλέυρι με μια πρέζα αλάτι.
Στη συνέχεια μέσα στο αλεύρι σχηματίζουμε μια λακούβα.

Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο αυγού με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Για να διευκολυνθούμε στο ζύμωμα καλό είναι να αλευρώσουμε μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και να ζυμώσουμε πάνω σε αυτή.
Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Μόλις είναι έτοιμη,την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Αλέιφουμε με λάδι ένα μικρό ταψί και μέσα σε αυτό ανοίγουμε τη ζύμη.

Στόχος μας είναι καθώς ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας να καλυφθούν τα τοιχώματα και η βάση του ταψιού.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά ώστε το ζυμάρι της πίτας μας να παγώσει.

Για το κουρκούτι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ανακατεύουμε καλά.

Για τη συναρμολόγηση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα καλύπτωντας τη γέμιση με το κουρκούτι. Ραντίζουµεµε λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουµε για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

 



Απαιτούμενος χρόνος: 70 λεπτά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ