Μεσολογγίτικη χορτόπιτα με κουρκούτι

<h4 class="title"><span style="font-size: small;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: small;"><em>Για 8-10 άτομα</em></span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για τη γέμιση</span><br /><span style="font-size: small;">2 κιλά χόρτα σέσκουλα, ζοχοί, σπανάκι, καυκαλήθρες, τσουκνίδα</span><br /><span style="font-size: small;">1 µατσάκι µάραθο</span><br /><span style="font-size: small;">1/3 από το ματσάκι µαϊντανό</span><br /><span style="font-size: small;">1 µατσάκι µυρώνια</span><br /><span style="font-size: small;">200 γραμμάρια φρέσκα κρεµµυδάκια</span><br /><span style="font-size: small;">150 γραμμάρια πράσα</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small;">300 ml ελαιόλαδο</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για τη ζύμη</span><br /><span style="font-size: small;">2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: small;">10 μεγάλες μαύρες ελιές</span><br /><span style="font-size: small;">1 αυγό χτυπημένο</span><br /><span style="font-size: small;">1 κρόκο αυγού</span><br /><span style="font-size: small;">3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1 πρέζα αλάτι</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για το κουρκούτι</span><br /><span style="font-size: small;">1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο</span><br /><span style="font-size: small;">1 1/2 φλιτζάνι μπύρα</span><br /><span style="font-size: small;">'Ενα αυγό</span><br /><span style="font-size: small;">Τρεις κουταλιές του γλυκού λάδι</span><br /><span style="font-size: small;">Λίγο κάρυ</span><br /><span style="font-size: small;">Αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">Πιπέρι</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Εκτέλεση</strong></span></div>
<p><span style="text-decoration: underline;">Για τη γέμιση</span><br />Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουµε, πλένουµε και κόβουµε τα χόρτα μαζί με τα µυρωδικά σε µεγάλα κοµµάτια, τα κρεµµυδάκια και τα πράσα σε µικρά. Τα αλατοπιπερώνουµε και τα αφήνουµε 2 ώρες να µαραθούν. Τα στύβουµε και τα αφήνουµε να στραγγίξουν.<br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για τη ζύμη</span><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε 2 κούπες αλέυρι με μια πρέζα αλάτι.</span><br /><span style="font-size: small;">Στη συνέχεια μέσα στο αλεύρι σχηματίζουμε μια λακούβα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο αυγού με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Για να διευκολυνθούμε στο ζύμωμα καλό είναι να αλευρώσουμε μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και να ζυμώσουμε πάνω σε αυτή.</span><br /><span style="font-size: small;">Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.</span><br /><span style="font-size: small;">Μόλις είναι έτοιμη,την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.</span><br /><span style="font-size: small;">Αλέιφουμε με λάδι ένα μικρό ταψί και μέσα σε αυτό ανοίγουμε τη ζύμη.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Στόχος μας είναι καθώς ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας να καλυφθούν τα τοιχώματα και η βάση του ταψιού.</span><br /><span style="font-size: small;">Στη συνέχεια σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά ώστε το ζυμάρι της πίτας μας να παγώσει.</span></p>
<p><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για το κουρκούτι</span><br /><span style="font-size: small;">Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ανακατεύουμε καλά.</span></p>
<p><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για τη συναρμολόγηση</span><br /><span style="font-size: small;">Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα καλύπτωντας τη γέμιση με το κουρκούτι. Ραντίζουµεµε λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουµε για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: small;">Απαιτούμενος χρόνος: 70 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα