Η ζωή των τσιγγάνων της Αγγλίας όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός

22 Οκτωβρίου 2013

Πριν από τουλάχιστον 25 χρόνια ο φωτογράφος Ιαν ΜακΚέλ εστίασε το φακό του σε ένα γκρουπ πολέμιων της Θάτσερ στο Λονδίνο. Ο Βρετανός επιβιβάστηκε μαζί τους σε ένα μικρό βαν, που το αυτοαποκαλούσαν το «κομβόι της Ειρήνης», και άφησαν πίσω τους το πολύβουο Λονδίνο για μια εξόρμηση στη βρετανική εξοχή. «Ηταν σαν να συναντά το 'Κουρδιστό Πορτοκάλι' τις καλοκαιρινές διακοπές», είχε πει ο ΜακΚελ στο Forbes. «Ανακάλυψα την ομορφιά της αναρχίας τους...», είχε πει.

Ο ΜακΚελ επέστρεψε στην ύπαιθρο για το θερινό φεστιβάλ του Στόουνχεντ το 2001 όπου γνώρισε ταξιδιώτες που επενέβαιναν σε ιππήλατα τροχόσπιτα-ως μέσο μεταφοράς τους-, υιοθετώντας έναν νεο-χίπικο και πανκ τρόπο ζωής. Ετσι, για τα επόμενα 10 χρόνια ο φωτογράφος ταξίδευε και φωτογράφιζε το πολύχρωμο και πολύβουο αυτό γκρουπ το οποίο συμπεριέλαβε στο φωτογραφικό άλμπουμ του «The New Gypsies».

Οι νομάδες, που δεν έχουν σχέση με τους Ρομά, είναι μια έθνικ ομάδα που ιστορικά αποκαλούνται τσιγγάνοι. Έχουν υιοθετήσει τις πτυχές του παλιού νομαδικού τρόπου ζωής, αλλά και με πολλούς τρόπους παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον σύγχρονο κόσμο. Σύμφωνα με τον ΜακΚελ διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, διατηρούν λογαριασμούς στο Facebook και ακόμη κάνουν χρήση της ηλιακής ενέργειας.

 

 

 

 

 

 Πηγή: www.iefimerida.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ