Τι κάνει το δέρμα να γερνάει πρόωρα;

Αν στα 18 μας χρόνια κακομεταχειριζόμαστε το δέρμα μας, αυτό δεν θα σπάσει αμέσως, αλλά θα γεράσει πολύ πιο γρήγορα! Εμείς, διαβάσαμε στο βιβλίο “Πως να φτιάξετε φυσικά καλλυντικά” από τις εκδόσεις “Τρόπος ζωής”, ποιες συνήθειες μας κάνουν το δέρμα μας να χάνει την νεανικότητά του και την φρεσκάδα του.

Τι πρέπει να αποφύγετε για να μην γερνάει πιο γρήγορα το δέρμα;

Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία είναι μία από τις ταλαιπωρίες που επιβάλλουμε κάθε χρόνο στο δέρμα μας. Η υπερβολική ηλιοθεραπεία το ξηραίνει ή καμιά φορά γίνεται αιτία να εμφανιστούν δερματολογικά νοσήματα.

Το πολύ κρύο και η μεγάλη ζέστη το τεντώνουν και το χαλαρώνουν απότομα.

-Η έλλειψη περιποίησης βλάπτει. Οι ειδικές και κατάλληλες κρέμες βοηθούν τους ιστούς, τους κάνουν πιο ελαστικούς και λιγότερο ευαίσθητους και οι ειδικές θεραπείες προλαμβάνουν την εξέλιξη ή θεραπεύουν τα δερματολογικά νοσήματα.

-Τα λάθη στη διατροφή έχουν δυσάρεστο αντίκτυπο στο δέρμα. Το οινόπνευμα που “φουσκώνει” τα αγγεία, τα μπαχαρικά, που επίσης “φουσκώνουν” τους ιστούς και τους τεντώνουν και γενικώς οι διαιτητικές υπερβολές ή οι λανθασμένες παρεκκλίσεις.

Όταν σπάσουν πια οι ελαστικές ίνες, δεν μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα. Με τις κατάλληλες κρέμες και θεραπείες μπορούμε να ξαναδώσουμε ένα μικρό μέρος από την παλιά τους ελαστικότητα, ποτέ όμως δεν θα γίνουν όπως ήταν πριν…

-Η νευρικότητα. Ο θυμός πάντοτε είναι εχθρός του δέρματος. Δημιουργεί ορμονικές διαταραχές, που επιδρούν δυσμενώς στο δέρμα και ιδιαίτερα του προσώπου.

-Η έλλειψη βιταμινών. Το δέρμα έχει τρεις πιστούς φίλους: Τις βιταμίνες Α, Β και C.

Η βιταμίνη Α δρα απευθείας στα στρώματα του δέρματος, που βρίσκονται κοντά στην επιδερμίδα. Σ’αυτήν οφείλουμε το καθαρό χρώμα και τη λεία επιδερμίδα. Υπάρχει σε μορφή προβιταμίνης (προβιταμίνη καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το συκώτι), στο μαϊντανό, το κουνουπίδι, το κόκκινο λάχανο, το μαρούλι, τα μπιζέλια, τη ντομάτα, το καρότο, το αυγό, το γάλα.

Η δράση της βιταμίνης Β είναι διπλή: Ευνοεί την πέψη και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Υπάρχει στο σπόρο του σταριού και της βρώμης, στα μαρούλια και στη μαγιά της μπύρας. Πολλοί δερματολόγοι συνιστούν ένα κουταλάκι μαγιά της μπύρας κάθε πρωί.

Η βιταμίνη C καλυτερεύει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων. Υπάρχει στο λεμόνι, το πορτοκάλι, το λάχανο, το μήλο και τα φραγκοστάφυλα.

Πιο ωφέλιμο για το δέρμα, απ’όλες τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, είναι το μήλο, γιατί περιέχει και μηλικό οξύ, που βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου. Και είναι γνωστό πως η καλή λειτουργία του εντέρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δροσερό και λείο δέρμα. Το μήλο περιέχει, επίσης, ταννίνη, που τονώνει τα αγγεία και τους δερματικούς ιστούς. Τέλος, περιέχει οξαλικό οξύ, που βοηθάει τα κύτταρα του δέρματος.

-Ανισορροπία ορμονών. Σε μια νέα γυναίκα, ένα δέρμα που δείχνει μαραμένο ή έχει ευρυαγγείες μπορεί να φανερώνει διαταραχή της ορμονικής ή άλλης ισορροπίας. Η διαταραχή αυτή εντοπίζεται σχετικά εύκολα, χάρη σε εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις υπό ιατρική παρακολούθηση. Η αποκατάσταση της ορμονικής ή άλλης ισορροπίας βελτιώνει τη γενική ισορροπία του οργανισμού και κάνει το δέρμα ρόδινο και λείο.

Όλες αυτές οι γενικές συμβουλές δεν μειώνουν την πολύτιμη βοήθεια, που προσφέρουν στο δέρμα ο εξωτερικές φροντίδες και που δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να παραλείπετε και ν’αμελείτε. Το δέρμα δεν υποφέρει μόνο από την έλλειψη εσωτερικής υγιεινής. Ταλαιπωρείται πολύ από τον αέρα, το κρύο και τον ήλιο, όταν δεν προστατεύεται εξωτερικά. Εδώ δεν θα επεκταθούμε περισσότερο πάνω σ’αυτές τις φροντίδες. Αρκεί να πούμε ότι η κοσμηματολογία, που είναι μια πανάρχαια επιστήμη, έχει κάνει μεγάλα άλματα στην εποχή μας.

Σχετικά άρθρα