Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι προβλήματα προκαλούν στο σώμα της γυναίκας

30 Οκτωβρίου 2013

Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση στην οποία οι ωοθήκες φέρουν πολλές μικρές κύστεις γεμάτες με υγρό, ενώ υπάρχουν και ορμονικές διαταραχές (κυρίως αυξημένητεστοστερόνη). Η ορμονική διαταραχή οδηγεί σε μειωμένη ωορρηξία και μειωμένη γονιμότητα καθώς και σε αύξηση της τρίχωσης του σώματος. Είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα καθώς αφορά το 5-10% του πληθυσμού.

Ποιά είναι τα αίτια

Δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά τα τελευταία χρόνια ερευνάται η σχέση της διαταραχής με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Αραιομηνόρροια και αμηνόρροια (έμμηνος ρύση σε αραιά χρονικά διαστήματα ή απούσα), παχυσαρκία, υπερτρίχωση και ακμή είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί διαβήτης ή υπέρταση. Τα συμπτώματα σπάνια υπάρχουν όλα μαζί στην ίδια γυναίκα.

 Πώς γίνεται η διάγνωση

Μέτρηση των ορμονών στο αίμα και υπέρηχος ωοθηκών για να απεικονιστούν οι κύστεις.

Ποιά είναι η θεραπεία

Η θεραπεία των πολυκυστικων ωοθηκών εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και αν η γυναίκα θέλει να συλλάβει ή όχι. Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν τη γονιμότητα ενώ αν δε βοηθήσουν μπορεί η γυναίκα να στραφεί στην τεχνητή γονιμοποίηση. Αν η γυναίκα δε θέλει παιδιά μπορεί να λάβει αντισυλληπτικό χάπι που θα ρυθμίσει την ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Αν είναι υπέρβαρη μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό και η απώλεια βάρους. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη. Η υπερτρίχωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηλεκτρόλυση.

ΠΗΓΗ: healthpress.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
vaso***** ****
23:53 Δευτέρα 4/01/2016
καλησπέρα σας προσπαθώ εδώ κι ένα χρόνο να κάνουμε παιδί με τον άνδρα μου απέβαλα μία φορά λόγω ότι έχω θυροειδή και δεν το γνώριζα οι εξετάσεις που έχω κάνει είναι ένας ορμονικός έλεγχος που όπως υποστηρίζει η γυναικολόγος μου είναι ικανοποιητικός εκτός της προγεστερόνηςη τιμή αυτής 65 την πρώτη φορά και 85 έπειτα απο τρεις μήνες με ανώτατη τιμή εργαστηρίου 18μου σύστησε να κάνω σαλπιγγογραφία κι έκανε μία εκτίμηση πως δεν κάνω ωορρηξία να σημειώσω πως ο σύζυγος έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις βρέθηκε ασθενοσπέρμια και πήρε αγωγήδεν μπορώ να πω πως είμαι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση τι με συμβουλεύεται να κάνωδεν μπορώ να βρω ένα καλό και έμπειρο γιατρό που να ξέρει πως να με καθοδηγήσει
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ